Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) “En medicina i salut l'espiritualitat es considera un element clau per a la recuperació de les persones. Si creiem que l'espiritualitat també és clau per a la rehabilitació i la reinserció dels presos a la societat, treballem-hi tots plegats”. Aquesta és la crida que ha fet Guillem Correa, pastor protestant i president del Grup Estable de Treball de les Religions, en la presentació de la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres penitenciaris de Catalunya. L'acte ha tingut format de jornada i s'ha celebrat aquest dijous en el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.

La Direcció General d'Afers Religiosos de la Generalitat, amb la col·laboració de les principals confessions del país, ha publicat aquest catàleg de recursos i bones pràctiques, de 160 pàgines, amb l'objectiu de garantir el ple respecte dels drets de llibertat religiosa. Una versió revisada i ampliada de la guia publicada el 2010 en època d'Albert Batlle com a secretari de Serveis Penitenciaris de la Generalitat i de Montserrat Coll en la direcció d'Afers Religiosos.

La religió i la dignitat del pres

El vicepresident i coordinador del voluntariat penitenciari de Justícia i Pau, Xavier Badia, ha moderat una taula rodona que ha comptat amb la participació de Jesús Roy, mercedari i coordinador interdiocesà de Pastoral Penitenciària de la Conferència Episcopal Tarraconense; Mohamed Halhoul, portaveu de la Federació Consell Islàmic de Catalunya; i Guillem Correa, secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya.

Badia ha destacat com “la guia té la doble importància de fer recomanacions del marc legal en relació al continent, al comportament de la institució amb les persones; i també al voltant de la dignitat de la mateixa persona”. En aquest sentit ha recordat que “l'essència de totes les religions és l'amor” i que la dignitat del pres també passa per “ser una persona amb capacitat infinita d'estimar i viure en esperança”.

Badia ha dit que els presos són “subjectes d'un dret, d'una vivència personal i col·lectiva, que és la religiosa” i ha agraït a la teresiana Viqui Molins el seu testimoni previ des del “llenguatge de l'amor”.

Per la seva banda, Jesús Roy ha dit que es dedica a l'acompanyament dels presos “per vocació” d'acord amb el carisma dels mercedaris: “La meva parròquia sempre ha estat una comunitat cristiana entre reixes”.

Roy ha recordat que Jesús també va ser pres i ha descrit la tasca dels agents de pastoral penitenciària: “Intentem que la trobada amb Déu els ajudi a recuperar la seva dignitat personal”. Una dignitat que ha resumit dient que “no valem pel que fem sinó pel que som” i “per ser fills de Déu”. El mercedari ha convidat a “acceptar les persones tal com són i no com a mi m'agradaria que fossin”.

Els participants a la taula han elogiat la tasca d'Ignasi Garcia i Clavel, del temps que va ser director general de presons de la Generalitat. S'hi ha referit Correa: “L'Ignasi va apostar per la gestió de la diversitat religiosa a les presons, i ho va fer sense marc jurídic però amb voluntat política”.

Mohamed Halhoul també ha constatat l'encert que va suposar l'entrada d'imams als centres i el fet de tenir un carnet que els reconegués com a agents pastorals i no pas com a voluntaris. Els beneficis de l'assitència, segons el representant musulmà, no són pocs: afavoreix la convivència, dignifica la persona, combat el seu deteriorament psicològic i, el més important, “dóna un ambient de reconeixement de l'error”. I aquí s'ha referit a la necessitat dels presos de personar-se a si mateixos.

Amb tot Halhoul ha subratllat que “l'assitència religiosa és una obligació per l'islam”. “En temps del profeta Mahoma ja hi havia “indicacions estrictes de conducta en l'acompanyament dels presos”, ha recordat. Avui són set imams els que cobreixen el mapa de presons catalanes i ja fa quinze anys que hi treballen. Però no sense dificultats perquè, com ha reconegut, “per al Consell Islàmic és una càrrega econòmica”.

En el torn obert de paraules, el mercedari Josep Maria Carod, responsable del Secretariat Diocesà de Pastoral Penitenciària de Barcelona, SEPAP, que ha demanat convocar una nova jornada en un any per tal d'avaluar l'impacte de la guia. Entre el públic l'acompanyava també el rabí Jorge Burdman.

La jornada de treball ha començat amb la presentació institucional de la guia, en la qual hi ha participat el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell; de la part tècnica n'han parlat Julio Zino, responsable de la Unitat de Nous Projectes i Programes de Contingut Transversal de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, i Agustí Iglesias, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos. Aquest divendres la guia s'ha presentat també a Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.