(Jordi Llisterri- CR) Que hi ha un papa que prové de la vida religiosa es nota. I es nota pel reconeixement i suport que està tenint aquesta proposta de vida en el seguiment de Jesús dins de l'Església després d'un anys on només se senyalava un cert declivi.
Aquest dijous un acte acadèmic a la Facultat de Teologia de Catalunya va posar-ho de nou en relleu. José Rodríguez Carballo, franciscà gallec i secretari de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica, va ser el convidat de l'acte per celebrar els 50 anys de l'aprovació del decret conciliar Perfectae Caritatis. Aquest document del Vaticà II és el que orienta la renovació de la vida religiosa després del concili. Un dels textos que va aconseguir més unanimitat entre els pares conciliars.
"La vida religiosa només té sentit si és profètica" i "una persona de vida consagrada no pot renunciar mai a la profecia". Aquest ser l'eix de la intervenció de la mà dreta de l'actual prefecte per la Vida Consagrada a la Santa Seu, el cardenal Joao Braz de Aviz. Carballo va destacar que en aquesta experiència profètica sempre es "parla al món en nom d'una altra persona" i que per això el religiós ha d'estar en "permanent contacte amb la Paraula de Déu, que és en nom de la persona de qui parla". Per tant, els religiosos i les religioses "hem de deixar de ser narradors de nosaltres mateixos i comprometre'ns a ser testimonis del Ressuscitat".
Profetes de la tendresa de Déu
La intervenció va estar farcida de referències a les demandes que fa el papa Francesc als religiosos. Una vida que ha d'anar acompanyada de signes visibles, "donant la nostra vida perquè els altres siguin una mica més feliços" i "aprenent a viure la quotidianitat des de la lògica de l'Evangeli".
Una de les claus d'aquests signes és la vida en comunitat. "En una societat de l'enfrontament i les desigualtats, de la globalització de la indiferència, els consagrats serem profetes si aconseguim oferir un model comunitari de vida que ens porti a viure relacions realment fraternes", va dir Caballo per demanar "profetes de la tendresa de Déu".
Animats i acompanyats
L'acte va estar organitzar per la Unió de Religiosos de Catalunya (URC) i la Facultat de Teologia de Catalunya i va omplir l'Aula Magna del Seminari de Barcelona de membres de les desenes de congregacions i instituts de vida religiosa presents a Catalunya. Presidit pel cardenal Lluís Martínez Sistach, també s'hi va fer present el bisbe de Vic, RomàCasanovas, encarregat de la Tarraconense de la relació dels bisbes catalans amb la Vida Consagrada, i l'auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull.
En la presentació el president de la URC, el claretià Màxim Muñoz, va agrair de nou la presència de Rodríguez Carballo a Catalunya, que també va venir l'any passat a Barcelona per presentar l'Any de la Vida Consagrada. "Ens sentim molt animats i acompanyats", va assegurar Muñoz, i va recordar que un dels objectius del programa d'actes de la URC durant l'Any de la Vida Consagrada és "donar a conèixer la vida religiosa a la societat". L'Any convocat pel papa Francesc finalitza el proper 2 de febrer.
El cardenal Martínez Sistach va tancar l'acte i va assegurar que "el bé de la vida religiosa redunda en el bé de la vida diocesana". Per l'arquebisbe de Barcelona, els 50 anys del decret del Vaticà II també "són un homenatge a tots vosaltres, pel servei que presteu a l'Església". Sistach, reprenent paraules del papa Francesc, va elogiar de nou "l'audàcia i la creativitat" de la vida religiosa exercida "des del cor de l'Evangeli, el nucli del qual és la Misericòrdia"