(Abadia de Montserrat) La rehabilitació del Monestir de Santa Cecília de Montserrat, i els edificis annexos, ja ha finalitzat. Aquest migdia, l'abat de Montserrat Josep M. Soler i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han inaugurat la reforma integral del complex, que ha estat realitzada per l’arquitecte Xavier Guitart. La primera fase del projecte s’ha dut a terme gràcies al conveni signat entre la Diputació de Barcelona, que ha subvencionat les obres amb una aportació de 800.000 €, i l’Abadia de Montserrat, propietària del conjunt arquitectònic.
L’objectiu de les obres, iniciades l’abril de 2014, ha estat recuperar i posar en valor el patrimoni arquitectònic del monestir, i alhora adaptar respectuosament el conjunt d’edificacions històriques als nous usos del centre “Espai d’Art”, tot plantejant una ordenació polivalent i versàtil dels espais existents. Això permetrà allotjar un nou centre d’art contemporani compatible amb les activitats de caràcter religiós, que estarà a punt a finals del proper mes de juny.
En aquest context, el pintor Sean Scully crearà un nou espai artístic –que serà una realitat al començament de l’estiu-, com a focus impulsor d’una important activitat cultural. Així, l’artista hi exposarà la seva sèrie Holly –de fet, aquesta obra ja es pot trobar en la seva ubicació definitiva-, i pintarà uns murals cilíndrics per als absis romànics, amb la voluntat que esdevinguin veritables retaules del segle XXI. Cal recordar que Scully va donar a Montserrat l’any 2010 l’obra La Muntanya d’Oisin, que es pot veure actualment al Museu de Montserrat.
L’antic monestir de Santa Cecília de Montserrat és propietat de l’Abadia de Montserrat i comprèn una església d’origen romànic del s. X-XV, una rectoria del s. XVIII, i una sèrie d’edificacions annexes del s. XIX relacionades amb la vida monàstica. El conjunt, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local segons el Pla Especial de protecció de la Muntanya de Montserrat, ha estat objecte de diverses intervencions al llarg del segle XX, entre les quals destaca la restauració duta a terme per Puig i Cadafalch entre els anys 1920 i 1930. Després que les monges benedictines el van deixar d’ocupar uns anys més tard de la guerra civil, l’Abadia de Montserrat va convertir aquest conjunt en un alberg de joventut i casa de colònies, i va quedar sense ús en les darreres dècades del segle XX.
Apunts històrics del Monestir de Santa Cecília
L’origen del Monestir de Santa Cecília de Montserrat, ubicat al terme municipal de Marganell (Bages), a la vessant nord del massís montserratí, es remunta al segle X, quan l’any 942 l’Abat Cesari va comprar la propietat on s’hi va edificar una església que va ser consagrada l’any 959 amb la denominació de Santa Cecília i Sant Pere. L’any 1450 se’n va fer una primera restauració, i el 1811 l’exèrcit francès va incendiar el recinte religiós i l’edifici de la rectoria, que van ser restaurats el 1862. L’any 1927 es van iniciar excavacions per recuperar els fonaments primitius del conjunt. El 1931 es va inaugurar una darrera restauració, en un acte en el qual Puig i Cadafalch hi va pronunciar una conferència.
► Visita de Sean Scully a Santa Cecilia el passat mes de juny.