(Jesuïtes) El primer cap de setmana d'octubre engeguen els Exercicis Espirituals en la vida quotidiana per a aquest curs. La proposta, que fan els jesuïtes a Catalunya des de fa més de 30 anys, té cada cop més demanada. Es tracta d'endinsar-se en aquesta pedagogia ignasiana, durant sis mesos, sense deixar els compromisos de la vida quotidiana i reservant un temps diari per a la pregària. Les inscripcions d'aquesta edició ja són obertes.
Els Exercicis Espirituals que va escriure sant Ignasi de Loiola són una pedagogia per a rellegir la pròpia vida a la llum de Déu i descobrir cap a on enfocar el futur, en aquells moments en que la persona sent aquesta necessitat d'aturar-se. Els Exercicis complerts es practiquen durant un mes sencer, retirant-se en una casa d'espiritualitat i en silenci, sota el guiatge d'una persona experta, però no sempre és possible fer aquest parèntesi.
D'aquí neix la modalitat dels Exercicis a la vida quotidiana. El seu coordinador a Catalunya, el jesuïta David Guindulain, explica que "Sant Ignasi ja contemplava aquesta possibilitat" i aclareix que aquesta modalitat no s'ha d'entendre en cap cas com una manera més light de fer els Exercicis, sinó, ben al contrari, com una "oportunitat per a pregar en tota ocasió", integrant en la dinàmica dels Exercicis, allò que passa al dia a dia.
Una experiència que sempre porta a un canvi
El curs passat van ser 28 les persones a Catalunya que van realitzar els Exercicis en aquest format, i el nombre ha augmentant en els darrers anys. Es tracta de persones amb una mitjana de 40 anys que pels seus compromisos familiars o laborals no poden retirar-se totalment durant un periode llarg de temps. "Generalment", explica Guindulain, "ja tenen un recorregut de vida familiar i professional, i senten que han d'afegir qualitat a la seva vida".En qualsevol cas, assegura, els Exercicis "sempre porten un canvi a la persona".
El cas de la Mariona Font, que va fer els Exercicis el curs passat, és una mica diferent, ja que va ser una decisió de parella. "Portàvem un any casats i vam decidir dedicar el curs, entre d'altres, a ordenar-nos individualment perquè la relació se'n beneficiés. A més no volia que el meu hàbit de pregària només fos intens en recessos on es desconnecta del món, sinó també en el quotidià". Ara, un cop acabada l'experiència reconeix que l'ha ajudat a "agafar una rutina en la pregària, sentir-me acompanyada, ordenament intern... Ha fet créixer la meva fe i aprendre a viure-la de diferents maneres, sobretot a ser més conscient que Déu es fa present en el nostre dia a dia."
Acompanyament personal cada setmana
Als participants se'ls indiquen unes pautes per al treball diari i cada setmana s'entrevisten amb un acompanyant que els guia i ajuda en aquest procés. Precisament, la Mariona assegura que "el que valoro més positivament és la figura de l'acompanyant, que t'escolta, et guia, et dóna suport, prega per tu, t'ajuda a obrir els ulls...".
Amb tot, no sempre resulta fàcil compaginar el ritme de la vida diària amb trobar els espais de silenci i pregària que requereixen els Exercicis. Per la Mariona "ha estat difícil i ha calgut fer un canvi de xip, per entendre que el més important no és dedicar molt temps al silenci i la meditació, sinó ser conscient de la presència de Déu en el dia a dia". En aquest sentit Guindulain aconsella utilitzar un diari personal, en el que es vagi registrant com avancen els Exercicis.
Tot el grup es troba de forma presencial en un recés de cap de setmana al principi, al mig i al final dels Exercicis. Per David Guindulain, aquest és un punt important ja que "encara que només es trobin tres cops l'any, es valora molt que hi hagi aquesta comunitat de referència i saber que aquesta experiència s'està fent conjuntament". També pensa el mateix la Mariona, per a qui "els tres recessos que es fan al llarg del curs ajuden aturar-se, veure que no estàs sol i sentir la força de la comunitat".
Els acompanyants són tant religiosos i religioses com laics i laiques que s'han format en el mestratge dels Exericis i formen un equip de persones distribuït pel territori, per tal de facilitar que qualsevol persona que vulgui realitzar els Exercicis pugui trobar-se amb un acompanyant relativament a prop. En els casos en què això no és possible, l'entrevista es realitza per videotrucada.
Les persones interessades a realitzar els Exercicis Espirituals a la vida quotidina han de tenir una entrevista prèvia.