(Jordi Llisterri –CR) “Els reptes que tenim, prou seriosos i radicals, no els podem plantejar per separat, necessiten de l’aportació de tots els carismes i ministeris”. És una de les idees més compartides en la trobada que es va fer aquest dimecres dels bisbes catalans amb els provincials, abats, superiors i responsables dels instituts de vida consagrada a Catalunya. A l’Aula Magna del seminari de Barcelona van compartir una jornada amb els dotze bisbes catalans i una setantena de representants dels 6.000 religiosos, i sobretot religioses, que hi ha a Catalunya.
L’any de la vida consagrada, convocat pel papa Francesc, va motivar aquesta trobada. Tot i que la relació entre els religiosos i els bisbes catalans és constant, és l’acte més visible des del Congrés de la Vida Religiosa de 1991. L’exigent proposta de renovació pastoral del papa Francesc va centrar les reflexions inicials de la jornada de Màxim Muñoz, president de la Unió de Religiosos de Catalunya i provincial dels claretians, i del bisbe de Vic, Romà Casanova, delegat del Conferència Episcopal Tarraconense per a la vida consagrada.
Els dos es van referir a l’Evangeli Gaudium –la carta del papa Francesc amb motiu de l’any de la vida consagrada– i a la carta que van adreçar els bisbes catalans als religiosos. I van coincidir en la “bona entesa” entre bisbes i religiosos, i en la necessitat de treballar junts per respondre a la renovació pastoral que demana el papa.
Màxim Muñoz va insistir en què, si bé és moment de repensar les obres i dedicacions dels religiosos, sobretot és el moment de renovar el seu testimoni; un testimoni que pugui “despertar el món”. També va proposar passes més “decidides i coratjoses” concretes en la col·laboració entre els ordes religiosos presents a Catalunya. Romà Casanova va situar el repte conjunt en la necessitat de fer una oferta alternativa des de l’Església a “l’alegria de plàstic” o la “buidor interior” per tal que “la fe cristiana continuï sent significativa i servidora” a Catalunya. Una urgència conjunta en un moment en què la pregunta és “fins quan podrem mantenir la presència dels mossens” en alguns llocs. El bisbe va situar l’aportació que poden fer els religiosos en aquesta tasca sent “persones amb un únic temor: el de perdre l’amistat amb Déu”. [Aquí podeu llegir la intervenció íntegre de Màxim Muñoz].
A més d'aquestes intervencions inicials, la trobada matinal va tenir un espai de diàleg obert. Entre altres temes, es va plantejar com concretar més la bona entesa institucional en la vida de cada dia i en tots els sectors pastorals.
En aquest vídeo podeu veure les imatges de la trobada i la valoració que en fa l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, president de la Conferència Episcopal Tarraconense, i un dels membres de la junta de la Unió de Religiosos, Llorenç Puig, delegat dels jesuïtes a Catalunya.
Aquí us podeu descarregar l'audiovisual sobre la vida religiosa a Catalunya que es va projectar durant la jornada.