Vés al contingut

(Obra social “la Caixa”) Fins a 9 projectes catalans rebran una suma de 203.000 euros per a projectes vinculats al programa Art For Change de la Fundació “la Caixa”. Aquesta convocatòria ofereix ajudes a projectes artístics de disciplines com les arts plàstiques, la fotografia, la música, la literatura i les arts escèniques que fomenten el paper actiu dels col·lectius en situació de vulnerabilitat. Arreu de l’Estat se’n beneficiaran 19 projectes amb un pressupost de 416.250 euros.

Aquest any excepcional a causa de la pandèmia, la convocatòria pren, encara més, un major sentit, tal i com afirma Glòria Andreu, responsable del programa Art for Change de Fundació “la Caixa”: “La pandèmia està tenint un impacte molt fort als col·lectius vulnerables i per això hem decidit seguir obrint la convocatòria en ple Estat d’Alarma durant el mes de maig. Per reforçar la seva promoció, per una banda vam allargar el termini de presentació dels projectes i, sobretot, vam ampliar el pressupost per poder ajudar al màxim de projectes”.

Un exemple de projecte que contribueix a pal·liar les problemàtiques causades pel coronavirus, és Reflexa’t, de l’artista Roger La Puente. Es tracta d’un projecte de fotografia adreçat a persones sense llar de la ciutat de Barcelona, altament afectades pel confinament, que pretén enfortir la seva identitat i autoestima. Constarà de sessions formatives i de reflexió sobre les diferents percepcions personals i conclourà amb sis exposicions fotogràfiques de gran format. Comptarà amb la col·laboració d’entitats socials dedicades a persones sense llar i d’equipaments com ara el Pati Llimona.

Les condicions de la convocatòria 2020 per a la presentació de les iniciatives han estat les mateixes de cada any, la qual cosa propicia que la majoria requereixin presencialitat, si d’aquí a uns mesos el context ho permet. Els projectes començaran a funcionar el gener del 2021.

Aquest any s’han presentat prop de 300 propostes d’artistes i entitats culturals d’arreu de l’Estat espanyol. D’entre totes elles han estat seleccionats 19 projectes que han superat una primera avaluació artística i en una segona fase una avaluació tècnic – social. Aquests es duran a terme a les províncies de Barcelona, Madrid, Astúries, Gipuzkoa, Salamanca, València, Sevilla, Córdoba i Santa Cruz de Tenerife. Hi participaran més de 1.200 persones en situació de vulnerabilitat que tindran l’oportunitat de realitzar un procés de transformació personal i social a través d’una creació artística.

També destaca un projecte de Badalona: Las paredes tienen memoria, adreçat a persones grans en risc d’aïllament social. l’objectiu és crear un procés participatiu amb les persones grans que les vinculi a l’espai urbà mitjançant rajoles basades en els seus records. Es faran passeigs, tallers de narrativa i pintura i translació dels missatges a les rajoles. Es comptarà amb la col·laboració d’equipaments culturals i artístics de la ciutat de Badalona i d’entitats de gent gran. L’autora, Stefanía Vara, és fotògrafa, ceramista i infermera, pel que coneix be el col·lectiu.

Tots els projectes han estat escollits perquè compleixen amb els tres objectius del programa: el foment del desenvolupament personal del participant mitjançant la seva implicació en el procés creatiu; la cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència, i la regeneració social de caràcter comunitari a partir d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com identitat i autoconfiança.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.