Vés al contingut
Catalunya Religió
Territori Oliba

Territori Oliba Des del 15 de juny fins al 6 de desembre aquesta agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge, els monuments i la història d’un territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba proposa més d’una vintena d’activitats a Osona, el Bages, el Ripollès i el Moianès. El santuari de Montgrony, a Gombrèn (Ripollès) participa per primer cop en aquesta iniciativa de dinamització que promouen Cases d’Oliba i el Camí Oliba.

Una de les propostes destacades de l’edició d’enguany són Les Nits Romàniques que es van iniciar fa uns dies al monestir de Sant Pere de Casserres (15 de juny) i que continuaran al monestir de Santa Maria de Ripoll (26 de juliol) i a la basílica de la Seu de Manresa (20 de setembre). Es tracta d’una experiència completa d’aprofundiment en l’art romànic a partir de la pintura i la música. Les “nits” permeten descobrir com en l’art medieval es feia la pintura al fresc i al tremp d’ou veient en directe com es fa una reproducció de pintura romànica de cada un dels monuments on es fa l’activitat. Violant Bonet (Vioguia) i Michel Desmier (El Jardí Romànic) són els dinamitzadors d’aquesta activitat que es combina amb música gòspel i medieval a capella que interpreta el grup MA’AIMA al llarg de la nit.

La poesia és una de les novetats de la tercera edició de Territori Oliba. El rapsode i tenorista Valentí Maymó es posa a la pell del poeta Jacint Verdaguer en dos recitals únics i exclusius que ha dirigit Jordi Lara. Verdaguer al santuari de Montgrony (30 de juny) proposa un monòleg emocionant que inclou, entre d’altres, la llegenda mariana de la Mare de Déu de Montgrony, el poema Lo comte Arnau i l’epistolari relatiu a Montgrony i verals que Verdaguer mantenia amb l’amic Jaume Collell. A Camins del Paradís: Verdaguer a Vic (11 de juliol), Maymó recitarà versos d’obres vinculats amb la terra com La plana de Vic o La veu del Montseny combinats amb fragments d’obres de caràcter religiós com El calze i l’arpa o Tenen forma de creu en el marc incomparable que és el restaurat claustre gòtic de la catedral. També amb la poesia com a protagonista, el MEV, Museu d’Art Medieval de Vic proposa a Territori Oliba l’espectacle Fer versar el got (4 d’octubre), una creació on tres artistes crearan conjuntament un espai de diàleg entre poesia, música i pintura investigant les múltiples relacions entre llenguatges artístics.

Les visites guiades especials també són un pol important de la programació. La basílica de la Seu de Manresa consolida al juliol les Vesprades d’estiu a la seu gòtica (4,5,18 i 19 de juliol), un recorregut quan cau el sol que acaba amb l’ascens a la primera coberta, caminant entre contrafort i on es poden apreciar tots els detalls de l’estructura de la Seu. El monestir de Santa Maria de Ripoll estrena la visita Un terratrèmol i tres saquejos al monestir de Ripoll (17,24 i 31 de juliol i 7,14 i 21 d’agost). Aquesta permet conèixer aquests esdeveniments històrics que han marcat el monestir, saber d’elements i obres que es van perdre, així com aquelles que s’han pogut conservar. El monestir de l’Estany se suma a la programació amb la visita El claustre de l’Estany a la llum de les espelmes (20 de juliol) que repeteix després d’exhaurir places en les anteriors ocasions que s’ha programat.

Un any més, des de l’Associació Rutes del Romànic i Osona Turisme, impulsor del Camí Oliba, organitza a «Territori Oliba» caminades amb la voluntat de recórrer un tram del sender (GR151) que connecta Montserrat amb els Pirineus. Enguany es faran caminades en trams del recorregut del Bages (29 de setembre) i que aquest any es farà a entorn de Montserrat, coincidint amb el mil·lenari del monestir, el Ripollès (5 d’octubre) amb un recorregut entre Camprodon i Molló, Osona (16 de novembre) amb un recorregut pel Bisaura i al Moianès (6 de desembre) caminant per l’entorn de l’Estany. Aquestes activitats estan pensades perquè els participants puguin descobrir tot el territori i l’oferta que l’integra.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.