(David Casals i Vila - CR) Aquest diumenge els budistes tibetans que hi ha a Catalunya celebren el 'losar', l'inici del nou any tibetà, el 2141, que enguany és el del 'Cavall de Fusta'. En declaracions a Catalunya Religió, Ngwang Topgyal, de la Casa del Tibet de Barcelona, explica que no hi haurà cap gran festa per respecte a tots els tibetans que estan patint dins el Tibet.
Sí que es farà en canvi tan al matí com a la tarda de diumenge una cerimònia d'oració. Les pregàries no varien, són les habituals de cada dia, això sí, per 'losar' hi ha “més energia, més força”. Topgyal concreta que després, s'oferirà als assistents arròs dolç, chai i kabses, i creu que aquest any vindrà més gent a l'oració perquè el dia d'Any Nou cau en diumenge. Topgyal explica que la celebració de 'losar' és molt diferent a Catalunya que als llocs on aquesta tradició té més arrelament, el Tibet i el nord de la Índia.
Símbol de purificació
En els dies previs a l'Any Nou és tradicional al Tibet netejar i pintar els habitatges i cremar coses velles com a símbol de purificació, i per sopar, es reuneix tota la família i amics i se sol menjar 'Guthuk', una sopa especial.
Al 'Guthuk' se li afegeixen unes boles de pasta bullida farcides amb nou símbols diferents per predir la fortuna de cada persona en l'any que comença. Es tracta d'un terròs de sucre, carbó, corda de llana, fusta , gra, paper, pedra, all i cotó. Aquestes boles no es mengen tot i que al final de l'àpat s'obren per mirar a cada persona què li ha tocat: la llana, per exemple, vol dir bon cor mentre que el carbó representa la mesquinesa.
Més que predir el futur, aquesta tradició té com objectiu confraternitzar i compartir de forma divertida l'inici de l'any, i per això la Casa del Tibet de Barcelona la compara amb el Tortell de Reis.