(Arrels / Sant Ignasi) Amb un acte de caire institucional a l’auditori de l’edifici transfronterer de l’Universitat de Lleida, aquest dissante s’ha celebrat l’acte de cloenda del vintè aniversari d’Arrels / Sant Ignasi, l'entitat promoguda pels jesuïtes de Lleida dedicada per als sense sostre.
La part central de l'acte ha estat una taula rodona d’experiències socials, on es reflectien les realitats del món dels infants, de la immigració i de les persones en situació de sense llar.
Maria Nadeu, de la Fundació Salut Alta, ha incidit en la vulneració dels drets dels infants, en la qual es fa pal.lesa la necessitat també d’un respecte als drets dels adults que són els qui embolcallen la realitat d’aquests. Tot destacant la importància de l’actitud i els valors dels adults, que són els què impregnen la vida dels infants (més enllà de les paraules), ha remarcat la necessitat que s’estableixin polítiques globals que protegeixin la infància.
Seguidament, Quim Pons, voluntari a Migrastudium, ha presentat la situació de la immigració centrant-se específicament en la realitat dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE). La seva intervenció s’ha situat des de l’experiència personal; des de fer experiència de ser estranger, immigrat, des de la sensació de soledat... i entrant en la pell de l’altre, poder acompanyar realitats molt dures com les dels CIEs, com és l’angoixa de no poder-te acomiadar, de la incomprensió i de la incertesa. Ha recordat que els CIES no són presons, però que les condicions que hi regeixen són profundament injustes, i ha insistit en la necessitat de lluitar contra la indiferència globalitzada.
La taula rodona ha acabat amb la intervenció de Charo Sillero, que desde l’experiència amb les persones en situació de sense llar, ha detallat la importància de treballar en almenys dues direccions: primera, l’acompanyament personal, respectuós dels ritmes de cadascú, però dissenyat per a aturar processos temporalitzats i apostar per espais que donen una seguretat a llarg termini. I segona, la necessitat de denúncia i d’exigir que hi hagi voluntat política per evitar l’exclusió residencial, recordant xifres d’habitatges buits i de persones en situació de sense llar.
Tots tres han destacat la necessitat d’una opció personal i col.lectiva per tal de poder-nos situar de manera transformadora en els àmbits d’exclusió, de manera que no es perpetuïn situacions injustes sinó que es busquin maneres de canviar-les.
L’acte, moderat pel periodista Carles Prats, ha començat amb una benvinguda institucional on han intervingut el bisbe Joan Piris, el tercer Tinent d’Alcalde i Responsable de promoció econòmica i ocupació, Rafael Peris, la diputada de la Diputació de Lleida, Maria Antònia Pubill, i el director territorial de Benestar i Família, Josep Maria Forner.
Abans d'acabar, s'ha visionat d’un vídeo amb la veu d’alguns dels usuaris d’Arrels / Sant Ignasi, i ha estat amenitzat amb cançons del duet Ambdòs.
Ha finalitzat amb una intervenció del president, Joan Suñol, on ha repassat el passat i el present de l’entitat, tot mirant al futur i expressant alguns irrenunciables, com ara el projecte socioeducatiu Refugi-Acull-Camí: “Res, doncs, de recursos cutres davant de problemes d’empobriment i d’exclusió extrems, vet ací com defensem i defensarem el projecte socioeducatiu Refugi-Acull-Camí”, ara en mans del consori per a les persones en situació de sense llar”, i la necessitat d’inversions adequades per tal de “fer impossible que ningú estigui en situació de sense llar”
Els actes del 20è aniversari van acabar dissabte al vespre a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola, amb un sopar de compartir.