Vés al contingut
sinode-congres
Fotografia: Ateneu Universitari Sant Pacià.
Galeria d'imatges

Arquebisbat de Tarragona "Malgrat algunes mentalitats escèptiques, l'experiència sinodal és la base del camí de l'Església". L'arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ha estat l'encarregat d'exposar l'experiència de sinodalitat a les diòcesis amb seu a Catalunya en el marc del congrés 'L'Església és tota ella sinodal'. Unes jornades que s'han celebrat aquest dimarts i dimecres al Seminari de Barcelona i que ha organitzat l'Ateneu Universitari Sant Pacià. En la seva intervenció, Planellas ha destacat la importància de recuperar l'opinió "del poble de Déu" en la vida a l'Església.

Joan Planellas ha exposat els punts amb més coincidència a les deu diòcesis catalanes: "La comunicació, la identificació del treball sinodal amb els plans diocesans, la desvinculació d’alguns sectors o entitats d’Església i la percepció que hi ha hagut més implicació del laïcat que de les estructures laicals"

També ha destacat alguns punts que han sorgit en el treball sinodal i que traspuen les desigualtats socials, com ara "l’absència de les marginalitats, la mancança de l’opinió dels pobres, les realitats rurals i aïllades que es llegeixen des de la ciutat".

“L'Església ha de revisar com viu la pobresa, evitant la ostentació”

Davant les propostes, l’arquebisbe Planellas ha afirmat que "l'Església sent com una de les seves necessitats pastorals trobar una nova perspectiva que possibiliti una transformació missionera de les parròquies i comunitats". Una transformació que, partint de les respostes sinodals, s’estructura a partir de quatre eixos: la comunió, la missió, la fraternitat i les vocacions.

Per altra banda, ha apuntat algunes orientacions de com ha d’anar l’Església en el futur. "La comunitat eclesial haurà de ser iniciadora, donat que s’han trencat les cadenes de la transmissió de la fe que havíem tingut fins fa pocs decennis", ha dit.

També ha recordat que cal edificar el pensament cristià sobre el "sí". "L’Evangeli no es posposa ni s’imposa, sinó que es proposa”, ha dit. "Ens convé construir una Església en diàleg amb la cultura i amb el món i avançar cap a una Església que visqui més la pobresa evangèlica, és a dir, una Església més austera, pobra i per als pobres", ha subratllat. En aquest sentit, ha proposat "revisar en el mateix interior de l’Església com vivim la pobresa, evitant tota ostentació".

El vot consultiu, necessari amb responsabilitat

L'arquebisbe ha reconegut que cal "treballar perquè tots els membres de l’Església, i molt especialment el laïcat, estiguin més compromesos, actius i ben formats teològicament". També ha valorat el vot consultiu: "Té un notable valor si es realitza d’una manera responsable, respectuosa i seriosa". Per tant, ha afirmat, "esdevé molt important avui poder recuperar el fet d’aconsellar en la vida de l’Església per part de tot el poble de Déu".

El congrés de l'Ateneu Universitari Sant Pacià s'ha centrat en els elements que han aflorat en alguns dels camins sinodals europeus. En aquest sentit, les jornades han comptat amb la participació de prelats provinents de diversos països del continent, els quals han exposat les experiències viscudes.

Des de de Barcelona, l'arquebisbe i cardenal Joan Josep Omella ha participat juntament amb el bisbe de Troyes, Alexandre Joly, i l'arquebisbe secretari del Dicasteri per les Esglésies Orientals, Giorgio Demetrio. El dimecres, a més de Planellas, també hi va ser el bisbe de Liège, Jean-Pierre Delville; el bisbe de Haarlem-Amsterdam, Johannes W.M. Hendriks; i el sotssecretari de la Conferència Episcopal Italiana, Valentino Bulgarelli.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.