Vés al contingut
tribuna-joan-carrera-cr-gran
Fotografia: Animaset.
Galeria d'imatges

Animaset L’arquebisbe de Lima, Carlos Castillo, ha defensat aquest dijous que l’acollida que es dona als hospitals de campanya que han aparegut a diversos indrets del món “estan anunciant com serà el futur” de l’església. Ho ha dit en la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera, una iniciativa del Grup Sant Jordi de Defensa i Promoció dels Drets Humans i El Punt Avui, amb el suport de vint entitats.

L’activitat es va desenvolupar a Santa Anna, una església oberta al centre de Barcelona que acull integrant a les persones sense llar en un hospital de campanya. La iniciativa està liderada per la religiosa teresiana Victòria Molins i els capellans Peio Sánchez i Xavier Morlans. Davant un centenar de persones, l’arquebisbe ha dit que en els hospitals de campanya s’està fent “el prototip de la construcció d’un home i una dona nous”.

Durant el parlament ha dit que als hospitals de campanya “es fa molt treball social”, però ho ha diferenciat d’una concepció de Càritas o una ONG o quan s’entén “la caritat com a ‘limosnita’”. L’arquebisbe ha explicat quin és el valor afegit dels hospitals de campanya: “al món d’avui tot el que és bellesa, delicadesa, tracte s’ha oblidat i s’està sepultant, i a través d’aquestes experiències estem ampliant una altra vegada aquest món d’humanitat”.

El també teòleg, professor i pastoralista ha destacat com “en el cor d’aquestes comunitats” que s’han anat formant hi ha “aspectes subtils que es cuiden” com “el nom de les persones, la bellesa de la seva persona, les seves qualitats, la delicadesa del tracte, l’amistat, la participació i l’apreciar de com és cadascú”.

"S'ha oblidat la bellesa, la delicadesa i el tracte"

En aquest context, ha dit que s’afavoreix el trobament de diverses tradicions religioses i ho ha contraposat a “un dels defectes del nostre catolicisme que sempre ha estat un cert proselitisme religiós que no podem fer”.

“La nova experiència humana de dispersió i conflicte ha de ser viscuda com un clamor per unir la humanitat”, ha dit l’arquebisbe, que té una recepta fàcil: “iniciar camins de germanor”. “El gran problema del món és la productivitat, el que necessita el món avui dia és generativitat, capacitat de generar i donar vida, esperança i felicitat”, ha conclòs.

Hospitals de campanya de tot el món a Santa Anna

En l’obertura de l’acte Xavier Morlans ha destacat que el sopar, servit per usuaris de l’hospital de campanya, era “auster”, a les mateixes taules on es comparteixen “taules de fraternitat” cada dia per esmorzar, dinar i sopar.

Morlans també ha explicat que l’acte s’ha celebrat després d’una reunió de vuit hospitals de campanya d’arreu del món i ha anunciat que aquest divendres a les 19.30 hores a Santa Anna es donaran a conèixer els primers resultats d’una enquesta entre els usuaris dels hospitals de campanya d’arreu del món.

Esdevenir consciència moral de país

Carlos Castillo Mattasoglio, arquebisbe de Lima, ha treballat en la pastoral juvenil i en parròquies populars. A més d'arquebisbe de Lima, és Primat del Perú des de 2019. Testimoni des dels inicis de l’aplicació del Vaticà II i del sorgiment de la teologia de l’alliberament, ha estat sempre atent a l’evolució i interacció entre teologia i pastoral. Ha fet les seves pròpies aportacions entorn de la Teologia de la Regeneració. Amb les seves homilies dominicals ha esdevingut la consciència moral del país més enllà dels avatars dels canvis polítics i socials.

Lima, Bucarest i Rabat

Aquesta ha estat la tercera edició de la Tribuna Joan Carrera. La primera va portar el cardenal de Rabat, Cristóbal López, que va dir que “amb Ucraïna es demostra que és possible que Europa aculli tothom”, i a la segona el convidat va ser el degà de la Facultat de Teologia de Bucarest, Wilhelm Dancă, que va demanar que es respectin les aspiracions d’Ucraïna a la integritat territorial i a l’autonomia política i religiosa.

Els actes de la Tribuna tenen el suport de tretze entitats, que són Animaset, el Consell de Laics dels Caputxins de Catalunya, Cristianisme al segle XXI, Cristianisme i Justícia, Equips de Pastoral de la Política i la Comunicació, la Fundació Catalunya Religió, la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, la Fundació Joan Maragall, la Fundació Pere Tarrés, Justícia i Pau, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, Santa Anna-Hospital de Campanya i la Unió de Religiosos (URC).

L’activitat, en format de dinar col·loqui, té per objectiu recollir i actualitzar les inquietuds en la trajectòria del bisbe Joan Carrera, redactor del document Arrels cristianes de Catalunya. Pretén abordar la situació del cristianisme, les experiències de diàleg, la comunicació i la participació social per tal de potenciar la presència del fet religiós en la societat catalana.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.