CR Aquest dissabte el diari El País va publicar un cas d’abusos que va ser denunciat el març del 2023 a l’Arquebisbat de Barcelona i que segons el relat del diari la diòcesis hauria ocultat. Arran d’aquesta notícia l’Arquebisbat de Barcelona ha emès un comunicat en el que justifica tota la investigació que va fer sobre aquesta denúncia.
La denúncia la va presentar una víctima del capellà Josep Mariné Jorba, sobre uns abusos que haurien passat durant els anys 70 quan era rector de la parròquia de Sant Fèlix Africà de Barcelona. Mariné va morir el 2010. La nota explica que durant la investigació només es va poder constatar que un capellà que actualment ja no estava a Barcelona, Pere Muñoz, hauria pogut tenir coneixement dels abusos. Per això, es van obrir diligències canòniques. El desembre de 2023 se li va dictar com a penitència el perdó a la víctima, que no va arribar a produir-se per la defunció del capellà que hauria encobert els fets.
L’Arquebisbat explica que posteriorment la víctima, Aurelio Álvarez, va demanar conèixer la informació que havia donat sobre el cas Pere Muñoz. Arran d’aquesta petició l’arquebisbat va facilitar-li la lectura de la seva declaració dins del procediment canònic. Segons l’arquebisbat, despres d’aquesta trobada “el Sr. Aurelio Álvarez, ens manifesta el seu agraïment per haver pogut llegir aquest document” i que “la comunicació amb el Sr. Aurelio Álvarez ha estat fluida al llarg d’aquest any, tan telefònicament com per correu electrònic”.
La nota també aclareix que si bé el denunciant com mossèn Muñoz expliquen que hi ha més víctimes, no hi ha hagut cap altra denúncia sobre aquest cas. Per això, l’Arquebisbat reitera “la nostra sol·licitud de perdó davant de totes les possibles víctimes i les encoratgem a què compareguin davant de l’Arquebisbat de Barcelona i presentin la seva denúncia”.
Aquest és el text de la nota de l’Arquebisbat de Barcelona
Comunicat en resposta a una informació publicada pel diari 'El País'
En relació a la informació apareguda al diari El País el passat dissabte 8 de juny, en què es feia referència a un cas d’abusos sexuals a menors, des de l’Arquebisbat de Barcelona volem exposar el següent:
- El Sr. Aurelio Álvarez, víctima d’abusos sexuals, va presentar la seva denúncia el 28 de març de 2023 per uns fets ocorreguts a mitjan anys 70 contra Mn. Josep Mariné Jorba, rector de la parròquia de Sant Fèlix Africà, de Barcelona, mort l’any 2010.
- En el mateix moment en què el Sr. Aurelio Álvarez presenta la denúncia, des de l’Arquebisbat de Barcelona se li va oferir atenció psicològica i espiritual. En un primer moment, és el propi Arquebisbat qui contracta una psicòloga. Més tard, i a requeriment de la víctima, es deriva el cas a una psicòloga que ell mateix escull, i se segueix assumint el cost íntegre del tractament.
- Després de la pertinent investigació, el mes d’abril de 2023, el Tribunal Eclesiàstic de Barcelona remet un exhort al Tribunal Eclesiàstic de Cartagena (Múrcia) per prendre declaració com a testimoni a Mn. Pere Muñoz, vicari de la parròquia de Sant Fèlix Africà en el moment dels fets, ja que l’any 2023, Mn. Pere Muñoz residia en una localitat de la diòcesi de Cartagena.
- Mn. Pere Muñoz, de 95 anys d’edat, manifesta expressament en la seva declaració que mai no va veure res, però sí que sabia que a les reunions habituals del rector amb alguns dels infants de la parròquia, podia succeir alguna cosa irregular. Malgrat tot, mai no ho va denunciar als seus superiors. Igualment explica l’existència d’un altre prevere extern a la parròquia, de qui no recordava el nom, que també hi intervenia. Tot i que la víctima, el Sr. Álvarez, diu que hi ha més víctimes, i que també es desprèn de la declaració de Mn. Muñoz, no hi ha cap altra denúncia a part de la del Sr. Álvarez.
- Quan la declaració de Mn. Pere Muñoz arriba a l’Arquebisbat de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella ordena que s’obrin diligències per determinar les responsabilitats que se’n puguin derivar.
- Malgrat que l’encobriment no estava previst en el Dret canònic aplicable a l’època dels fets, es considera que amb el seu silenci havia perjudicat greument les víctimes, que la infracció era greu i que calia una reparació.
- El 14 de desembre de 2023 es dicta el decret i es resol imposar a Mn. Pere Muñoz el remei penal de reprensió acompanyat de penitència. Aquesta penitència consistia en què ell mateix demanés perdó per la seva omissió a través d’un escrit dirigit al Sr. Aurelio Álvarez.
- Des de l’Arquebisbat de Barcelona s’ha fet el seguiment sobre el compliment d’aquest decret. Amb tot, l’avançada edat i la malaltia de Mn. Pere Muñoz va impedir la formalització per escrit del perdó al Sr. Aurelio Álvarez.
- El 14 de maig de 2024, des de la diòcesi de Cartagena ens informen de la defunció de Mn. Pere Muñoz i ho comuniquem a través d’un correu electrònic al Sr. Aurelio Álvarez. En aquest correu, li traslladem, en nom de Mn. Pere Muñoz, el perdó que el difunt no va tenir temps de formalitzar per escrit.
- El Sr. Aureli Álvarez ens demana conèixer exactament què va declarar Mn. Pere Muñoz, i el 24 de maig de 2024, fruit de l’absolut compromís amb la transparència per part de l’Arquebisbat de Barcelona, se li facilita la lectura de la declaració íntegra de Mn. Pere Muñoz. El Sr. Aurelio Álvarez, ens manifesta el seu agraïment per haver pogut llegir aquest document. La comunicació amb el Sr. Aurelio Álvarez ha estat fluida al llarg d’aquest any, tan telefònicament com per correu electrònic.
Finalment, volem afirmar novament que restem a l’absoluta disposició del Sr. Aurelio Álvarez amb l’objectiu que pugui reparar la profunda ferida personal i espiritual que li va provocar l’abús sexual que va patir. A la vegada, reiterem la nostra sol·licitud de perdó davant de totes les possibles víctimes i les encoratgem a què compareguin davant de l’Arquebisbat de Barcelona i presentin la seva denúncia.