Vés al contingut
armand-puig
Fotografia: Opus Dei.

CR / Arquebisbat de tarragona El papa Francesc ha nomenat el rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, Armand Puig, nou president de l'Agència de la Santa Seu per l'Avaluació i la Promoció de la Qualitat de les Universitats i Facultats Eclesiàstiques (AVEPRO). Un nomenament que ha fet públic el Vaticà aquest dilluns al migdia a través del seu butlletí informatiu.

Puig substiutuirà el religiós redemptorista polonès Andrzej S. Wodka. i passa a ser un dels pocs catalans amb responsabilitats a la cúria vaticana. L’AVEPRO forma part del Dicasteri per a l’Educació i la Cultura que des de fa pocs mesos presideix el cardenal portugués José Tolentino de Mendonça.

L’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, després del nomenament de Puig, s’ha mostrat molt satisfet i l'ha qualificat de "tota una sorpresa". L'arquebisbe ha destacat que és "la culminació d’una vida dedicada a la teologia, a la universitat, al coneixement i a la investigació, en la qual també ha col·laborat a fer conèixer a Europa el gran llegat cristià de Tàrraco, com ho mostren els nombrosos congressos que ha organitzat".

El nomenament de Puig és "la culminació d'una vida dedicada a la teologia"

Armand Puig i Tàrrech (La Selva del Camp, 1953), prevere de l’arxidiòcesi de Tarragona, és rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya des de l’any 2020, rector del Seminari Pontifici de Tarragona, consiliari de la Comunitat de Sant'Egidio i és administrador parroquial de la basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona. Doctor en Ciències Bíbliques per la Pontifícia Comissió Bíblica ha estat el Degà-President de la Facultat de Teologia de Catalunya entre els anys 2006 i 2015, d’on és professor ordinari de Nou Testament, i el Degà-President de la Facultat ‘Antoni Gaudí’ d’Història de l’Església, Arqueologia i Arts Cristianes, de 2014 a 2015. Ha estat rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià des del 2015 i el primer director de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de l'arquebisbat de Tarragona entre els anys 1996 i 2006.

Puig entra al Seminari Menor de Tarragona el 1963. Allà cursa els estudis de Batxillerat i el Preuniversitari. Entre 1971 i 1978 realitzaa els estudis eclesiàstics a la Facultat de Teologia de Barcelona, on es llicencia en Sagrada Teologia. També es llicencia en Sagrada Escriptura l’any 1980, al Pontifici Institut Bíblic de Roma.

S'ordena prevere el dia 25 d’abril de 1981 a la parròquia de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp. L’any següent defensa la tesi doctoral La parabole des dix vierges, a la Pontifícia Comissió Bíblica de Roma, amb Joseph Ratzinger com a president del tribunal de la seva tesi. Puig rep el títol de doctor en Sagrada Escriptura l’any 1984.

De les seves responsabilitats acadèmiques i científiques, destaca la seva intervenció com a ponent del Concili Provincial Tarraconense de 1995, o la seva participació en la Studiorum Novi Testamenti Societas, el 1990; o en el Comitè de Redacció de la Bíblia Catalana. Traducció Interconfessional i les seves adaptacions baleàrica i valenciana, així com la dotzena edició, com a coordinador. Puig, com a membre de l’Associació Bíblica de Catalunya, presideix el Corpus Biblicum Catalanicum des de l’any 2011, del qual ja havia estat codirector des de 1997.

Recerca, traducció i direcció musical

La seva trajectòria com a prevere se centra, sobretot, en l’àmbit de la docència i la formació. Els camps principals de la seva recerca bíblica són els evangelis sinòptics, els Fets dels Apòstols, la Primera Carta de Pere i les versions bíbliques catalanes medievals. De 1982 a 1993 coordina l’equip de traducció de la Bíblia Catalana Interconfessional (BCI), publicada l’any 1993.

Pel que fa a l’àmbit pastoral, a l’arquebisbat de Tarragona també ocupa diverses responsabilitats diocesanes, com les de director dels secretariats diocesans de vocacions i per al diaconat permanent o la de membre del Consell Presbiteral de l’arquebisbat de Tarragona. Per altra banda, des de l’any 1998 és prevere assistent de la Comunitat Sant’Egidio a Catalunya, i ha ocupat la direcció musical de la Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria o Misteri de la Selva entre 1980 i 2012, i, des de llavors, n’ha esdevingut director musical adjunt.

De les nombroses obres publicades per Armand Puig cal destacar els llibres Preveres per al Tercer Mil·lenni. Una reflexió des del Concili Tarraconense del 1995 (2000); Jesús. Un perfil biogràfic (2004), traduït a set llengües; Teologia de la Paraula a la llum de la Dei Verbum (2015) i Mirar el món és estimar-lo (2020) que recull els Pòrtics escrits pel mateix Puig a la revista online per a preveres El Bon Pastor.

Cultura de qualitat i criteris vàlids

L'AVEPRO va ser instituïda pel papa Benet XVI el 19 de setembre de 2007 i es tracta d'una institució vinculada a la Santa Seu d'acord amb la constitució apostòlica Praedicate Evangelium. La tasca de l'agència és promoure i desenvolupar una cultura de qualitat dins de les institucions acadèmiques que depenen directament de la Santa Seu i assegurar-ne els criteris de qualitat internacionalment vàlids.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.