(Justícia i Pau/CR) La Xarxa Intereligiosa per la Pau dedica la jornada d’aquest 2020 a parlar sobre ‘Ecologia, espiritualitat i pau’. Tindrà lloc en format virtual divendres 20 i dissabte 21 de novembre i servirà per aprofundir sobre la relació entre la justícia global, la natura i l’espiritualitat. També es treballarà sobre el valor que aporten les religions a l’ecologia i es proposaran eines i iniciatives eficaces per a tots els grups de Diàleg Interreligiós de Catalunya, per tal que aprofundeixin sobre aquest tema durant tot l’any.
La jornada començarà el divendres 20 de novembre, a les 17 h, amb la representació d’un conte sobre la Premi Nobel de la Pau del 2004, Wangari Maathai. Aquesta representació es podrà seguir per YouTube. El dissabte, 21 de novembre, de les 9.30 a 13.30 h, el geòleg i màster en ciències ambientals Josep M. Mallarach pronunciarà la ponència ‘Ecologia, espiritualitat i pau: pistes, actituds i accions personals i comunitàries’. Després de la seva intervenció hi haurà un petit espai de debat amb el ponent.
Per últim, les persones participants es dividiran en tres grups de treball. Un grup dedicat a ‘Una nova mirada’, per relacionar justícia social, justícia ecològica i moviment per a la construcció de la pau al món. Un altre, per parlar sobre ‘Nous estils de vida’ i per generar processos de canvi en les comunitats i propiciar nous estils de vida en els membres de cada comunitat religiosa o espiritual, així com per promoure una espiritualitat amb contingut ecosocial i de pau, sobre la qual vincular els canvis de mentalitat necessaris. I un tercer per dialogar sobre ‘Compromís social’ i per impulsar la participació de cada comunitat religiosa o espiritual i dels seus membres en campanyes, accions, entitats i xarxes que treballen per una societat més justa, solidària, respectuosa amb la natura i en pau.
Per participar de la jornada és imprescindible inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari. El termini màxim per a realitzar la inscripció és el divendres dia 20 a les 13 h.
La Xarxa Intereligiosa per la Pau (XIP), que impulsa Justícia i Pau, forma part de la Xarxa Catalana d’Entitats de Diàleg Interreligiós i reuneix persones de diferents tradicions religioses i espirituals. En formen part l’AUDIR, Justícia i Pau, l’Església Evangèlica del Carrer Terol 22 de Barcelona, la Coordinadora catalana d'entitats budistes, l’Església siro-antioquena, l’Associació Brahma Kumaris, la Federació de famílies per a la Pau i la Unificació mundial, l’Església cristiana ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia de Barcelona, la Comunitat Bahà'í de Barcelona i el Centre sufí Naqshbandi de Barcelona.
Cada any convoca una jornada sobre el paper de les religions en la construcció de la pau. La xarxa com a tal es va gestar el juny de 2018 després de la ‘Celebració interreligiosa i interconviccional en solidaritat amb les persones que migren i les que cerquen refugi’. El novembre de 2018 convocaven la primera jornada amb el títol ‘Diversitat religiosa per la convivència i la pau’ a la Casa Golferichs.
La jornada de 2019 va servir per conèixer experiències de les dones com agents de pau, des de les seves tradicions religioses. I fruit d’aquella jornada es va publicar un manifest en què, entre d’altres qüestions, reivindicava la presència de les dones “no només en l’espai privat, sinó també en l’espai comunitari religiós i també en l’espai públic”.