Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) Un discurs radicalment oposat al que es va escoltar diumenge passat a la conferència de Philippe Ariño. El conseller de Salut Antoni Comín defensa que "hem d'estar molt indignats amb el que fa l'Església catòlica amb l'homosexualitat" i que "l'homofòbia que avui practica l'Església és un greu pecat davant de Déu". Comín ho va exposar "com a cristià i homosexual" en la presentació del llibre de Krzysztof Charamsa, el capellà polonès de la Congregació de la Doctrina de la Fe que va declarar la seva homosexualitat l'octubre del 2015 en una roda de premsa a Roma.

La primera pedra es va presentar a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona aquest dijous al vespre i el conseller de Salut va fer una crítica contundent a la posició de l'Església davant de l'homosexualitat. Segons Comín, "hem d'estar molt indignats amb el que fa l'Església catòlica amb l'homosexualitat" perquè "no podem acceptar que cap religió discrimini a ningú per cap raó". El discurs de l'Església sobre aquest tema és "una de les coses que l'allunyen més a l'Església de l'Evangeli" i "com a creients hem de ser valentament crítics amb el que està fent l'Església avui amb l'homosexualitat".

Charamsa va agrair la contundència de Comín perquè creu que cal denunciar que "l'Església no accepta els drets humans i estigmatitza els homosexuals". Va relatar una llista de "rebuigs i incomprensions eclesials" mentre que quan ell treballava a la congregació "no teníem temps per a escoltar ningú". Per Charamsa, "ser neutre en aquesta discriminació és posar-se de part de l'opressor" i "permetent el silenci, la cara de l'opressor es converteix en la teva cara".

L'amor com a sagrament

Comín va assegurar també que "l'Església fa passar per pecat el que és un sagrament. Està en un immens error. Una moral caduca". Casat i amb una filla adoptada, va explicar que "l'amor entre dos homes també és un amor fecund". Segon Comín "l'amor de parella és un sagrament de l'amor de Déu i la qualitat de l'amor entre dues persones no depèn de la biologia" perquè "la diferència sexual no garanteix la qualitat del seu amor, i que aquesta diferenciació no hi sigui no vol dir que no sigui possible l'amor".

El Conseller de Salut va recordar que altres esglésies protestants ja han fet el pas de reconèixer l'homosexualitat i que "l'Església catòlica el farà, però com sempre arribarà l'última".

Suport del Govern

Comín va explicar que la presència en aquest acte va "sorprendre algun membre del Govern" però que era un dels actes als quals assistia amb més il·lusió perquè "tots els cristians homosexuals hem volgut fer un llibre sobre el tema". Va afegir que ell n'havia començat a escriure un que fa uns anys li va encarregar una editorial catòlica però que finalment la Conferència Episcopal Espanyola va aturar l'edició.

A més de la presència del conseller, Charamsa també va agrair especialment l'assistència del director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, perquè "tenim la sort que la Generalitat està molt atenta a la diversitat religiosa, a les necessitats de les religions, i al mateix temps als drets de cada persona i també per la sensibilitat que hi ha per les minories sexuals i per tots els qui podrien ser discriminats".

"Com si un ministre del PP defensés el referèndum"

La presentació va omplir mitja sala i entre els assistents s'hi van barrejar líders del col·lectiu LGTB amb diversos capellans i cristians de base. El periodista Tian Riba, que es va definir com "no creient desconcertat" va obrir l'acte demanant "que l'Església s'adapti a la realitat i deixi de ser homòfoba". Va definir el llibre com "una barreja entre 'jo confesso' i 'jo acuso'; escrit a raig però no és un pamflet".

Riba va explicar que "Charamsa em cau bé perquè es rebel·la contra la injustícia i quan llegeixes el llibre encara et cau millor, perquè ha patit molt i s'ha alliberat". "Als mitjans de comunicació ens fascina perquè és com si un ministre del PP sortís a dir que s'ha de fer un referèndum", va afirmar.

El llibre La primera pedra és un relat autobiogràfic de l'itinerari vital Krzysztof Charamsa, començant per les dificultats per acceptar la seva homosexualitat i les ànsies que tenia per fer carrera eclesiàstica al Vaticà. En la presentació va remarcar que sense l'aparició del qui ara és la seva parella, el català Eduard Planas, "no hauria fet el pas i el llibre no existiria". El procés de trencament i la ferida que descriu el llibre diu que "ara ja està curada".

La primera pedra es va editar l'any passat en italià per Rizzoli i ara s'ha fet la traducció al català a Gregal i en castellà a Ediciones B. Jordi Albertí, editor de Gregal, ha iniciat la presentació amb la lectura d'alguns fragments del llibre. Un llibre que descriu com "amb la meva sortida de l'armari ja era lliure".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.