Vés al contingut

(Laura Mor –CR) Com encara el nou curs la pastoral familiar després de la invitació del papa Francesc a acollir la diversitat? Com la concreta? I quin ha de ser el paper dels laics en aquest acompanyament? El proper dissabte 15 d'octubre la xarxa Laicat XXI proposa una nova sessió matinal titulada 'Amoris Laetitia: i ara què fem?'. La convocatòria es fa a la Parròquia del Patriarca Abraham de Barcelona i cal inscriure's abans perquè les places són limitades.

En parlem amb Meritxell Donaire, que forma part de la pastoral familiar de Santa Maria del Mar i que és una de les talleristes de la jornada. En ocasió del Congrés celebrat a Poblet el mes d'octubre ja va parlar sobre la diversitat de realitats familiars i amb el seu equip de treball van seguir amb interès tota la progressió del Sínode sobre la Família.

Aquesta nova Jornada no busca només descobrir el contingut de l'Exhortació a qui no el coneix. “La intenció és promoure, aportar, recollir, suggerir maneres de fer a les diferents parròquies i diòcesis, perquè tothom pugui marxar de la jornada amb recursos o propostes per dur a terme al seu lloc d'origen. Si més no, amb inquietud per engegar nous projectes”, explica.

Donaire remarca que “l'organització està convençuda que hi ha diferents moviments de laics que ja abans de la publicació de l'Exhortació gaudien d'una parròquia viva, evangelitzadora i missionera”. Però també apunta que “és sabut per tothom que n'hi ha moltes que no”.

Una proposta clara i encisadora

L'exhortació del papa, Amoris Laetitia, diu Donaire, “té com a contingut essencial l'amor, amb directius clares cap als matrimonis i les famílies, però amb excel·lent anàlisi i propostes per a viure l'amor ple com a gràcia de Déu en tots els àmbits de la nostra vida, sempre a la llum de la misericòrdia de Déu”. Per això considera que “s'estén a totes aquelles situacions diferents de famílies que avui en dia coneixem: separats, divorciats, famílies monoparentals, avis...”

Per a Donaire el papa Francesc ha fet “una proposta contundent i allunyada d'un llenguatge retòric i inabastable per a la majoria” i la considera “una proposta clara i encisadora”. Però no necessàriament nova: “Anteriors papes, com Joan Pau II, ja apuntaven a una església missionera i amb un perfil de laic evangelitzador”.

On hi ha la diferència? “Francesc és un home de mitjans, un home que sap moure's amb els signes dels temps actuals, que coneix de primera mà el perfil de laic”.

El paper clau dels laics

“El paper dels laics en aquest procés és clau en tant que són membres de famílies creients que coneixen de primera mà les dificultats per conviure com a persones i compartir una mateixa fe”, explica Donaire. Recorda que Francesc parla de “l'església domèstica” i creu que “el laic està cridat a ser el principal missatger de la Bona Nova”.

I com ha de fer aquest anunci? Segons Donaire, amb una participació activa dins i fora de la parròquia: “Amb paraules, gestos i actituds davant les diverses situacions de la vida i el dia a dia, convidant a aquells que estan allunyats de l'església, els necessitats o els que tenen dificultats”.

Donaire considera que “cal participar de la grandesa de l'anunci” i recorda una expressió del papa on deia “Hay que quitarse las sandalias ante la tierra sagrada del corazón e intimidad de los otros, donde arde la zarza de Dios”.

Per una 'Amoris laetitia' viva

Des es va publicar l'exhortació Donaire ha mirat d'assistir a les sessions que s'han organitzat des del bisbat. Però sempre hi ha trobat a faltar “certa il·lusió per la grandesa de la proposta”, com si l'escepticisme del “ja veurem” fos una música de fons. “La Jornada del dia 15 és l'acció que conec que en vol fer màxima difusió”, conclou.

El programa inclou una intervenció inicial a càrrec del rector de Santa Maria del Mar, Salvador Pié, amb el títol 'La novetat de l'Amoris Laetitia'. Aquest teòleg és un dels promotors de la jornada, en línia a l'article que va publicar el mes d'agost a l'Osservatore Romano on animava a "acollir i practicar" l'Amoris Laetitia.

La formació també comptarà amb quatre tallers: sobre la diversitat; les ruptures i els divorcis: la preparació al matrimoni i l'amor en les parelles joves. El matí el tancarà el professor Fernando Vidal de la Universitat de Comillas, que està vinculat a la CVX i que parlarà sobre 'discerniment i consciència".

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.