(ACUB) Les benedictines dels monestirs de Sant Pere de les Puel·les de Barcelona i Sant Benet de Montserrat han presentat oficialment el projecte ACUB Àmbit Cultural de Benedictines. Nascuda el juliol de 2020, ha estat creada per conservar, gestionar i difondre el seu patrimoni documental, històric i cultural en successió del ja desaparegut SAF, el Servei d’Arxius de la Federació Catalana de Monges Benedictines.
El monestir de les Puel·les, seu de la nova entitat, va acollir l’acte de presentació dijous. Davant un auditori ple d’amics i amigues, usuaris dels arxius, col·laboradors i monges de les dues comunitats, van obrir l’acte la mare Maria del Mar Albajar, presidenta de l’ACUB i abadessa del monestir de Sant Benet de Montserrat, i Yvonne Griley, directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Ambdues van coincidir en remarcar i reivindicar el fet monàstic femení com a motor de creació cultural i espiritual.
De la mà d’Irene Brugués, directora tècnica i arxivera de l’ACUB, es va exposar la missió amb la qual neix aquesta nova entitat: gestionar, conservar i difondre el patrimoni documental, cultural i històric —passat, present i futur— de les benedictines; potenciar i fomentar el coneixement de la vida monàstica benedictina, especialment femenina i crear, promoure i transmetre cultura. I ho fa amb la voluntat i visió d’esdevenir un centre cultural i patrimonial de referència del monacat benedictí femení; una porta oberta al patrimoni documental i històric de les benedictines; un espai per crear i compartir coneixement entorn la vida i cultura benedictina femenina.
Cultura i testimoni de fe
Per això el projecte se sustenta en els valors d’obertura, acollida, preservació, qualitat, empoderament i col·laboració. Valors que, com va exposar la seva directora, han volgut que siguin presents en el nom i el logo de l’entitat, ja que el nom recull aquesta idea de cercar i crear un espai, un àmbit, entorn de la cultura de les benedictines ―cultura entesa en sentit ampli: patrimoni, història, coneixement, però també una forma de vida, de testimoni de fe, de relació amb el món―, a més de incloure el nom d’Acub, un dels porters del temple que apareix en diverses ocasions a la Bíblia.
Un nom que referma la voluntat de l’entitat d’esdevenir porta, frontissa entre dues realitats: el món intern de les comunitats monàstiques i el món extern de la societat que les envolta; dos mons que sovint es presenten com a estancs i aïllats, però que participen d'una mateixa realitat i que les comunitats Sant Pere de les Puel·les i de Sant Benet de Montserrat volen potenciar a través de canals de comunicació recíproca com l'ACUB.
Una “raresa” en un món jeràrquic i masculí
Durant l’acte van intervenir Almudena Gutiérrez, vicepresidenta de l’Associació de Professionals de l’Arxivística i la Gestió de Documents de Catalunya, qui va remarcar la necessitat que des de l’Administració es faci costat a projectes així, fomentant-los i auxiliant-los amb una línia de subvencions adequada a les necessitats i realitats tant concretes d’aquest tipus d’arxius privats.
Per la seva banda, el capellà Robert Baró, secretari del Secretariat d’Arxivers Eclesiàstics de Catalunya i canonge arxiver de la Catedral de Barcelona, va destacar la “raresa” que suposa l’ACUB en l’àmbit dels arxius d’Església, on el panorama és molt jeràrquic i masculí, per això va recordar el paper que aquesta entitat pot exercir per obrir camí i assessorar a la resta d’arxius femenins d’Església.
La doctora Núria Jornet-Benito, directora del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, va posar de relleu la implicació de l’ACUB en la recerca científica participant de forma activa en projectes de recerca I+D de la Universitat de Barcelona en matèria d’espiritualitat femenina i paisatges monàstic, i en tot tipus de congressos, jornades i publicacions derivades, així com en l’acollida d’estudiant en pràctiques de diverses disciplines.
Va cloure l’acte la mare Esperança Atarés, vicepresidenta de l’ACUB i abadessa del monestir de Sant Pere de les Puel·les, amb paraules d’agraïment per tota la feina feta fins ara a través del SAF i encoratjant a seguir treballant en la mateixa direcció.