Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Escola Pia) Els futurs comandaments dels bombers de la Generalitat podran fer pràctiques virtuals gràcies al “Fireman Rescue”, un “serious game” que simula escenaris diversos en els que hauran de prendre decisions per controlar diferents situacions d’emergència com pot ser un incendi en un edifici, en un cotxe cremant a la via pública o altres tipus d’incendis o accidents en entorns urbans o del medi natural que tinguin afectació directe sobre persones i bens. Ho han formalitzat avui el conseller d’Interior i president de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Jordi Jané, i el Provincial i president de la Fundació Taleia, Eduard Pini, que han signat un acord de col·laboració.

Aquest videojoc ha estat desenvolupat per alumnes de Formació Professional de l’Escola Pia de Catalunya, que realitzen pràctiques en entorn real a través de ViOD Games Studio, empresa de la pròpia institució. Aquest projecte ha estat ideat i creat per a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), a través de l’Escola de Bombers i Protecció Civil (EBPC), i és el primer simulador pràctic en línia del que disposen.

El “serious game” avalua l’eficàcia del bomber en la seva actuació i l’avisa de quines coses ha fet bé i quines malament. L’escenari inicial que s’ha desenvolupat té lloc a una ciutat amb tres nivells de dificultat:

• Nivell 1: Crema un contenidor al carrer i l’incendi s’ha propagat a un cotxe que està proper.

• Nivell 2: Situació del nivell 1 + L’incendi s’ha propagat al primer pis de l’edifici proper i hi ha una víctima dins de l’edifici que cal auxiliar.

• Nivell 3: Situació del nivell 2 + l’incendi s’ha propagat a la tercera planta del pis i no sabem si hi pot haver o no una víctima.

El joc es desenvolupa en primera persona. El protagonista és un bomber que té la capacitat de fer les tasques pel seu compte o delegar-les als bombers del seu equip de treball. Disposa de la mànega per treballar amb línia d’aigua, d’una maleta amb equips de primers auxilis, un equip de respiració autònoma (ERA) i una palanca. Aquests objectes els pots agafar, o no, depenent del que ell cregui que hagi de fer en funció de les circumstàncies que envoltin la situació d’emergència. Només en pot dur dos alhora, a part de l’ERA.

En els propers mesos també estarà disponible un mode multi-jugador de forma que varis alumnes puguin formar part d’un equip en un mateix incendi i hagin de col·laborar en la tasca d’extinció. L’escenari serà generat de forma aleatòria de manera que cada cop que es “jugui” els incendis, les víctimes, els obstacles i dificultats i els recursos siguin diferents i imprevisibles, circumstàncies que donaran més realisme a la simulació.

Tota la informació de les decisions que pren el jugador, dels temps que triga en resoldre-les, etc. queden desades de forma que a posteriori es poden analitzar per tal de treure’n conclusions sobre els punts forts i no tant forts de l’aprenentatge dels alumnes.

ViOD Games Studio

Neix el setembre de 2016 amb l’objectiu de facilitar als alumnes de Formació Professional de l’Escola Pia de Catalunya (Grau Superior Programació de Videojocs i Oci Digital, Grau Superior Animacions 3D jocs i entorns interactius) fer pràctiques en un entorn real, una empresa, i donant resposta a necessitats reals. Ho fan desenvolupant “serious games” que tinguin impacte directe en sectors troncals de la societat com són l’educació, la sanitat i els serveis al ciutadà.

Per poder superar el Cicle l’alumne ha de fer 317 hores de pràctiques en empreses del sector, pràctiques que alguns dels alumnes venen a fer a ViOD Games Studio.

Al capdavant de l’empresa hi trobem a en Carles Bonet i l’Àlex Rios, enginyers informàtics especialitzats en Videojocs i Serious Games, professors de l’Escola Pia de Catalunya. 

VIOD Games Studio ofereix també cursos de formació en programació de videojocs i extraescolars per les escoles.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.