Vés al contingut
albert-viciano-sant-pacia
Fotografia: Ateneu Universitari Sant Pacià.

Ateneu Universitari Sant Pacià Albert Viciano ha estat nomenat degà de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts cristianes pel gran canceller de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, el cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, pel proper trienni.

Viciano ha estat, des de 2020, vicedegà d'aquesta facultat. Forma part del cos de professors ordinaris de la Facultat Antoni Gaudí des de la seva creació, l’any 2014, i també havia exercit com a Cap d’Estudis. Ara, pren el relleu de David Abadías, que era degà de la facultat des del 2016. També aquest divendres s'ha fet pública la renovació de Joan Torra com a degà de la Facultat de Teologia de Catalunya de l'Ateneu.

Llicenciat en Filologia Clàssica per la Universitat de Granada (1980), Albert Viciano és també llicenciat i doctor en Teologia (1982 i 1984) per la Universitat de Navarra i Doctor en Filologia Clàssica (1993) per la Universitat de Navarra. Actualment és, des del setembre de l’any 2012, professor de Patrologia i Cristianisme Primerenc a l’Institut de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona i professor convidat de Llengua llatina a la Facultat de Teologia de Catalunya.

El nou degà està habilitat per la docència i investigació en la seva especialitat per la Facultat de Teologia de Paderborn d'Alemany l'any 1999. També ha treballat com a becari de la Fundació Alexander von Humboldt en el Franz Joseph Dölger-Institut de la Universitat de Bonn d'Alemanya l'any 1987 i com a professor de Teologia a les universitats de Navarra (1984-1987) i Catòlica San Antonio de Múrcia (1999-2012).

Viciano va ser ordenat sacerdot el 1984 en la basílica de Sant Pere de Roma pel papa Joan Pau II.

Home de recerca i publicacions

Les principals línies de recerca de Viciano s’han centrat en el pensament teològic d’alguns pares de l’Església i en l’exegesi bíblica d’aquests, així com en les relacions dels pensadors cristians dels primers cinc segles amb la cultura grecoromana. Els escriptors cristians de l’Antiguitat que constitueixen el seu principal objecte d’estudi són Tertul·lià de Cartago, Arnobi de Sica, sant Agustí, sant Gregori de Nissa i Teodoret de Cir. Actualment, investiga el procés de cristianització de l’Imperi romà.

Viciano també ha publicat diverses monografies i articles sobre les temàtiques de les quals n’és especialista.

Degà des de 2019

Joan Torra i Bitlloch ha estat nomenat per la Congregació per l'Educació Catòlica de la Santa Seu com a degà de la Facultat de Teologia de Catalunya per tres anys més.

Joan Torra és degà de la Facultat de Teologia des del 4 de novembre de 2019. Des del curs 1999-2000, és professor de Patrologia a la FTC i fa classe a l'Institut de Litúrgia ad instar facultatis, a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic, d’on ha estat director (2004-2008), i a l’ISCREB.

Com a patròleg reconegut, ha participat en congressos i simposis, sovint amb l’aportació de ponències, i ha publicat un bon nombre d’articles en revistes especialitzades. En l'àmbit acadèmic, Torra també ha dirigit moltes tesines i treballs d’especialització de teologia dogmàtica i litúrgia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.