Vés al contingut
Autories
Imatge de l'autor
Nom
Cognoms
pessebre-bcn-5
El Manolo treballa en el pessebre monumental que exposaran els Pessebristes de Barcelona.
Galeria d'imatges

Roger Vilaclara –CR Dia de trasllat pels pessebristes de Barcelona. Pels carrers del barri gòtic s'hi poden veure homes i dones vestits amb bata blanca que passegen plaques de porexpan de grans dimensions, pots de pintura i rèpliques a escala de cases que imiten l'estil del petit poble de Greccio, Itàlia. Van del Palau Mercader, ubicat al carrer dels Lledó, al Museu Marès de Barcelona i carreguen el que abans d'aquest divendres s'ha de convertir en el pessebre monumental de l'Associació de Pessebristes de Barcelona.

Entre caixes i blocs que simulen muntanyes de l'any 1223, ens trobem amb en Manolo. És pessebrista de Barcelona des de fa 10 anys i l'artífex del gran pessebre que s'està muntant al Museu Marès. Està atabalat, però ens explica que enguany homenatgen els pessebres amb motiu del 800 aniversari del primer pessebre, que va fer sant Francesc d'Assís.

El Manolo assegura que moltes associacions han optat per reproduir el primer pessebre que va fer el religiós d'Assís, però els Pessebristes de Barcelona tenen una proposta diferent. "El nostre pessebre reprodueix el paisatge que podria haver existit fa 800 anys a Grecció", diu el pessebrista. El pessebre serà "una imatge de la Itàlia medieval".

Els Pessebristes de Barcelona també han enviat un diorama a Itàlia per ser exposat a Greccio

Cada any el pessebre monumental es fa d'un lloc diferent amb un estil o mètode diferent. Segons aquestes variants, es proposa el pessebrista que en tingui més experiència o coneixement. Enguany és el torn del Manolo que hi treballa des del juny amb un equip d'uns sis pessebristes.

Després de gairebé sis mesos de feina, aquesta setmana els Pessebristes de Barcelona encaren la recta final per aconseguir que el seu pessebre monumental es pugui exposar a temps al Museu Marès de Barcelona. Amb l'equip del Manolo hi treballen una desena de persones més transportant peces amunt i avall. Des del Palau Mercader, on tenen el seu taller, fins al Museu Marès.

@catreligio Així es munta el pessebre monumental de Barcelona Aquesta dies els Pessebristes de Barcelona treballen en el seu diorama monumental. Ens expliquen que enguany el pessebre es dedica a sant Francesc d’Assís pel 800 aniversari del primer pessebre del món que va fer ell mateix a Greccio, Itàlia. Tota la informació sobre els pessebres al nostre web! #pessebres #Nadal #pessebristes #barcelona #parati #fyp #fyi #estiktokat #estiktokcat #tiktokcat #catalunya #estiktokat #estiktokcatalà #catala ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Aquest dilluns, davant del seu taller, han acabat els retocs que requereixen l'ús del soldador per tal d'evitar fer saltar l'alarma d'incendis del Museu Marès. Un cop acabats aquests retocs, les peces de grans dimensions s'han traslladat al lloc on s'exposaran. Allà les uniran i les enllestiran per crear el gran pessebre de 6 metres d'amplada i 4 de llargada.

La inauguració del pessebre tindrà lloc aquest divendres a les 18:00 h. A partir de llavors, es podrà veure fins al 7 de gener gratuïtament.

“Et creguis o no el que explica la Bíblia, la història del naixement de Jesús és una història que forma part de la cultura catalana i mundial”

Per al Manolo, avui es viu "un canvi generacional" respecte al pessebre. "Abans tothom muntava petits pessebres a casa seva, ara la gent prefereix col·locar l'arbre i celebrar el pare Noel", reivindica. Per aquest motiu, assegura que és important la tradició del pessebre "perquè els nens puguin entendre la seva història". "Et creguis o no el que explica la Bíblia, la història del naixement de Jesús és una història que forma part de la cultura catalana i mundial", diu.

Fa 800 anys, Francesc d'Assís va decidir organitzar una celebració austera i senzilla en una cova del petit poble de Greccio, a Itàlia. Una decisió trencadora perquè llavors l'Església acostumava a fer celebracions grandiloqüents i es projectava com una institució de poder i diners. Francesc d'Assís va col·locar un bou, una mula i una menjadora a la cova. Ell no va oficiar la celebració perquè encara no estava consagrat, però la seva celebració, anys més tard, es va considerar el primer pessebre del món. El Manolo explica que a aquesta celebració s'hi han unit totes les entitats pessebristes del món fent diorames i pessebres centrats en aquesta temàtica.

I no només això, Josep Porta, president dels Pessebristes de Barcelona, també explica que l'associació ha enviat un diorama a Greccio. A la població italiana es podrà veure una exposició de pessebres d'entitats de pessebristes de tot Europa. El dels de Barcelona és un diorama de la visitació a Isabel i fa un metre i mig d'amplada, alçada i profunditat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.