La Jornada de Tardor de l'ISCRVic es dedica enguany a la poesia i la religió en l'obra de Jacint Verdaguer
L'Institut Superior de Ciències Religioses de Vic (ISCRVic) i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVIC-UCC coorganitzen les Jornades de Tardor en el marc del 120è aniversari de la mort de Jacint Verdaguer que tractaran sobre la vessant religiosa en la poesia verdagueriana a través de l’anàlisi de diversos llibres de l’autor i de la lectura dels seus textos. Les Jornades tindran lloc els dies 23 i 24 de novembre, a la sala Torras i Bages del seminari de Vic, de 18 a 21 hores, i el 26 de novembre, a Folgueroles, de 10 a 13 hores, tot fent una ruta literària pels punts més significatius del paisatge verdaguerià.
Jacint Verdaguer sempre va provar de conciliar la dedicació absorbent a la poesia amb la seva fe religiosa i amb la seva condició de sacerdot, en un context històric en què no solament la doctrina cristiana, sinó també la funció de l’Església Catòlica, eren fortament contestats. Això li va comportar tensions personals i conflictes públics que han quedat reflectits en la seva obra.
Una obra en la qual trobem dos grans poemes èpics en què es combinen continguts religiosos amb altres de la tradició profana, poesia mística de gran volada, poesia al servei de les grans campanyes religioses i de foment de les devocions populars, i poesia personal íntima de fons religiós.
Aprofundir en totes aquestes dimensions de l'espiritualitat presents en la poesia de Verdaguer serà l’objecte de les diferents contribucions d’aquestes Jornades, coorganitzades per l’ISCRVic i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la UVIC-UCC, amb la col·laboració de la Societat Verdaguer i de la Fundació Jacint Verdaguer, en l’escaiença del 120è aniversari de la mort del poeta. Set experts reconeguts revisaran les epopeies L’Atlàntida i Canigó, volums com Idil·lis i cants místics, Càntics, Caritat, Flors del Calvari o En defensa pròpia, i els llibres pòstums Permes del “llibre d’Amic e Amat” i Brindis d’espigol.
L’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i la Càtedra Verdaguer junt amb la col·laboració de la Fundació Jacint Verdaguer, Societat Verdaguer, el Centre d’Innovació i Formació en Educació de la UVic-UCC i el Patronat d’Estudis Osonencs han sumat esforços i saber amb la finalitat de compartir un vessant poc explorat de Verdaguer: la vinculació de poesia i religió.
PROGRAMA:
Dimecres, 23 de novembre de 2022
Lloc de realització: sala Torras i Bages del Seminari Vic
18.00 – 18.15 Presentació de la jornada
18.15 – 18.55 Entre el dolmen i l’altar: L’Atlàntida i el Canigó a càrrec de Francesc Codina
18.55 – 19.35 La polièdrica poesia religiosa de Jacint Verdaguer: d’Idil·lis i cants místics a Càntics a càrrec de Joan Requesens
19.35 – 19.45 Descans
19.45 – 20.25 «Quan l’amic naufraga»: lectures i mística a les Perles de Jacint Verdaguer a càrrec de Joan Santanach
20.25 – 20.40 Presentació de l’Anuari Verdaguer. Revista d’estudis literaris del segle XIX, núm. 30 (2022).
20.40 – 21.00 Debat
Dijous, 24 de novembre de 2022
Lloc de realització: sala Torras i Bages del Seminari Vic
18.00 – 18.40 Poesia personal i espiritual consoladora: Flors del Calvari
A càrrec de M. Àngels Verdaguer
18.40 – 19.20 Entorn del concepte de caritat i la seva pràctica, especialment a Caritat i a En defensa pròpia a càrrec de Ramon Pinyol
19.20 – 19.30 Descans
19.30 – 20.10 Brins d’espígol, una altra visió de l’univers botanicoreligiós de Jacint Verdaguer a càrrec Carme Bernal i Carme Rubio
20.10 – 20.30 Presentació del llibre de Pere Tió i Puntí, Pobresa. Poemes de Jacint Verdaguer (Verdaguer Edicions; col. Univers)
20.30 – 21.00 Debat i cloenda
Dissabte, 26 de novembre de 2022
Lloc de trobada: Seu de la Fundació Jacint Verdaguer, Folgueroles
10.00- 13.00 Ruta a peu amb lectures: Verdaguer, entre un dolmen i un altar: de Sant Jordi de Puigseslloses a la Font del Desmai
Inscripció obligatòria gratuïta a: secretaria@iscrvic.org