La mirada en el seu context. El Pròxim Orient d’ahir i d’avui.
Arran de la mostra “La mirada del biblista. Instants d’eternitaton”, amb fotografies del P. Bonaventura Ubach
El pare Ubach va recórrer Síria, l’Iraq, el Sinaí i Palestina durant les primeres dècades del segle XX i ens en ha deixat un llegat fotogràfic excepcional, que ara es pot veure a l’exposició “La Mirada del Biblista”.
Aquest és el punt de partida del cicle “Altres mirades.El Pròxim Orient al fons fotogràfic del p. Ubach” amb el que volem aprofundir en la influència de la imatge i la fotografia en la construcció del relat i les percepcions sobre realitats socials, culturals i polítiques del Pròxim Orient de la mà de periodistes, fotògrafs, historiadors i experts.
En aquest primer debat del cicle, “La mirada en el seu context. El Pròxim Orient d’ahir i d’avui”, ens preguntarem si el món fotografiat pel pare Ubach, molt centrat en escenes reminiscents de la Bíblia, avui dia ja no existeix. Quin era aquell món en realitat? Com hi viuen els habitants d´aquests països actualment? Quin interès pot tenir per a un observador actual aquesta mirada? Quins seran els fets històrics més rellevants i transformadors de les societats àrabs de principis de segle XX? Quines noves realitats conformen aquests paisatges humans actualment, quines romanen en l´imaginari que ens arriba fins ara? Quin és el relat contemporani que ens pot ajudar a interpretar els anhels socials i aspiracions de les societat àrabs actuals? Com s’enriqueix el patrimoni de les societats actuals del Pròxim Orient amb el llegat de Bonaventura Ubach?
SPEAKERS
Ponent
Jorge Ramos Tolosa
Doctor en Història Contemporània Universitat de València
Ponent
Tomás Alvoverro
Periodista, corresponsal al Pròxim Orient La Vanguardia
Ponent
Lourdes Godoy
Catedràtica de llengua i literatura catalanes
Moderador
Joan Garcia Biosca
Arqueòleg, medievalista Comissari de l’exposició La mirada del biblista