La trobada, en forma de webinar, inclou com a punt de partida l’emissió del documental "Protestants, la història silenciada", una producció de Clack.
La tercera trobada del cicle Dissentir la història es produirà amb David Casals i Josep-Lluís Carod-Rovira per parlar de l’homogeneïtzació religiosa i l’eradicació de la diferència en els territoris espanyols durant la dictadura, amb la finalitat d’activar la memòria democràtica de les religions minoritàries.
Presenta: Anyely Marín Cisneros
David Casals (Rubí, 1983). Llicenciat en Periodisme per la Universitat Ramon Llull (URL) i redactor del diari 'Expansión' a Barcelona des de l’any 2015. Anteriorment ha treballat a Europa Press, on va coordinar la secció de política catalana, i també ha col·laborat amb 'El País', RTVE i a la redacció d’'Informativos Telecinco' a Catalunya. Va formar part de l’equip d’un reportatge emès al '30 minuts' (TV3) realitzat per la productora Clack sobre Rodalies. Amb aquesta mateixa productora ha dedicat els darrers tres anys i mig a documentar la repressió contra les comunitats protestants a Catalunya durant el franquisme, una vessant de la memòria històrica fins ara desconeguda per a la majoria de l’opinió pública.
Josep-Lluís Carod-Rovira (Cabrils, 1952) és llicenciat en Filologia Catalana. Ha estat diputat al Parlament (1988-2010), secretari general d’ERC (1996-2004), president d’ERC (2004-2010), Conseller en Cap i Vicepresident de la Generalitat (2006-2010). Els darrers anys s’ha especialitzat en la recerca sobre la història del protestantisme a Catalunya, ha dirigit la Càtedra sobe Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra i la revista digital divÈrsia.
El documental “Protestants, la història silenciada” explica la repressió que les comunitats protestants tradicionals van patir durant l'època franquista a Barcelona, una temàtica que ha passat molt desapercebuda dins la historiografia que s'ha dut a terme els darrers quaranta anys. El franquisme va ser implacable a l'hora de perseguir a la dissidència política, sindical i també religiosa. Les comunitats protestants, que havien començat a obrir a finals del Segle XIX, van ser clausurades per ordre governativa, i els seus fidels van haver de fer els seus cultes de manera clandestina. Eren perseguits i multats per exercir un dret fonamental. La situació comença a donar un gir a partir de 1945, després de la victòria dels aliats a la Segona Guerra Mundial; tot i això, a Espanya hi ha casos de persecució i discriminació fins als anys 70. El documental aprofundeix en aquests fets, desconeguts per a l'opinió pública.
- Idea original: David Casals
- Guió i direcció: David Casals, Sergi Martí i Júlia Solé
- Realització: Pol Alfageme i Marc Barceló
- Edició: Sergi Martí
- Producció executiva: Joan Salicrú i Eloi Aymerich
- Producció: Anna Fernàndez
- Grafisme: Jordi Navarro
- Música: Gerard Alís
Inscripció