Vés al contingut
Jahveh
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Casa de Cultura de Girona - Auditori Josep Viader
Adreça (carrer i número)
Plaça de l'Hospital, 6
Municipi
Girona
Nom de l'entitat organitzadora
Fundació FITA
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Presentació del llibre 'Històries de Jahvé. L’Antic Testament en qüestió', de Joaquim Jubert Gruart, a Girona

Espai moderat per Anny Escatlla, amb la intervenció de l’autor del llibre Joaquim Jubert, el filòsof Max Pérez, el novel·lista Josep Torrent i l’editor Jaume Torrent.

Amb la intervenció artística de la soprano Judit Pedemonte.

El llibre 'Històries de Jahvé. L’Antic Testament en qüestió', de Joaquim Jubert Gruart, ha estat publicat per Edicions Cal·lígraf

La lectura atenta de l’Antic Testament és feta aquí no pas prenent-lo com un document teològic o històric, sinó tal com es mostra davant d’una mirada analítica i sense prejudicis: una agrupació de textos no gaire ben ordenada, una «biblioteca» de trenta-nou llibres pertanyents a gèneres literaris molt diferents, redactats en cronologies molt allunyades dels pretesos fets que s’hi narren i en què la quasi totalitat dels personatges, els esdeveniments i els llocs que s’hi descriuen manquen d’un testimoniatge documental arqueològic o historiogràfic, tot plegat amb narracions farcides de fets i situacions absolutament inversemblants.

L’autor, Joaquím Jubert Gruart, convida al lector d’Històries de Jahvé. L’Antic Testament en qüestió a no acontentar-se en ser un receptor passiu d’una impossible «Guia de la Bíblia» i a deixar-se endur i sorprendre per l’extraordinària varietat de temàtiques i esdeveniments que es narren en els rotlles o llibres que componen el cànon bíblic veterotestamentari, fonament —junt amb el neotestamentari—de la civilització Occidental.

Llegir fragment.

Jubert Gruart, Joaquim (Cassà de la Selva, 1938)

Llicenciat en Medicina i Cirurgia (Universitat de Barcelona), i especialista en Neurologia, becari del Govern Francès a París i Montpeller i professor de Biologia de l’Educació (CUG, UAB). Ha publicat articles i monografies referents a neurologia clínica, neuropsicologia, antropologia, etologia, desenvolupament infantil... Entre d’altres, El primer any de vida (Edicions 62), De nadó a company (Rosa Sensat) i Diego Ruiz, Prudenci Bertrana i La locura de Álvarez de Castro (CCG Edicions.). També ha dirigit seminaris de recerca sobre la història de la infància i la iconografia del romànic i el gòtic en el Museu d’Art de Girona i, del 2008 al 2019, en el marc de la Fundació Fita, ha impartit, conjuntament amb JMa Uyà, els cursos El flâneur assegut i El flâneur a la finestra.