Vés al contingut
Pessebre
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes
Adreça (carrer i número)
Baixada del Monestir, 9
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Ajuntament de Barcelona | Monestir de Pedralbes - Associació de Pessebristes de Barcelona
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Pessebre al Monestir de Pedralbes

Portes obertes per inaugurar-lo. Es podrà veure fins el 2 de febrer.

L’arribada de Nadal és sinònim de pessebre en la nostra cultura. A Catalunya, fer el pessebre té una llarga tradició històrica: nombroses associacions de pessebristes, entre les quals hi ha l’Associació de Pessebristes de Barcelona, contribueixen, any rere any, a la continuïtat i a la preservació d’aquesta tradició cultural i festiva.

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, fidel a la celebració de Nadal, organitza, en aquestes dates, el seu pessebre a l’espai de les procures, amb la col·laboració de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. El pessebre es podrà visitar a partir del dissabte 16 de desembre, quan el museu a més celebra una jornada de portes obertes per commemorar la mostra, que es podrà visitar fins al 2 de febrer del 2024.

La mostra d’enguany se centra en dos grans diorames en què es representa la simbologia dels temes del naixement i l’anunciació als pastors, amb figuretes creades pels artistes Daniel José Urseguía i Pere Catà i Vidal.

La Nativitat o naixement de Jesús

“[...] ella [Maria] el va faixar amb bolquers i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat cap lloc on hostatjar-se [...]” (Lc 2,1-7)

Aquesta composició vol representar els textos evangèlics de sant Lluc i sant Mateu, que es van difondre ràpidament a partir del segle IV, amb una interpretació que ha anat evolucionant fins a la versió actual.

Seguint la tradició, l’Associació de Pessebristes de Barcelona ha creat un diorama de grans proporcions on hi ha representat un pessebre popular, artístic i de gran complexitat tècnica, elaborat amb elements naturals i d’altres de treballats amb guix, on s’escenifica el naixement del nen Jesús. Les figures són obra de Daniel José Urseguía (Santander, 1909 - Barcelona, 1990).

Urseguía es va especialitzar en la tendència orientalista, iniciada per Domènech Talarn. Les seves peces presenten un alt grau de detall, amb les pells de les samarres dels pastors treballades amb molta cura, i un gran realisme en la representació de l’anatomia dels diversos personatges.

L’Anunciació als pastors

“Un àngel del Senyor se’ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt. Però l’àngel els digué: No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor” (Lc 2, 10-11).

L’Anunciata o anunciació als pastors és un episodi típic de Nadal que acompanya la Nativitat de Jesús segons l’Evangeli de sant Lluc. Els pastors als afores de Betlem van veure l’aparició d’un àngel que els anunciava el naixement del Salvador. Ells, els més pobres, van ser els primers d’assabentar-se de la bona nova.

En aquesta ocasió, l’Associació de Pessebristes de Barcelona ha creat un entorn de suro i molsa recreant minuciosament un paisatge habitat per les figures creades pel Dr. Pere Catà i Vidal (Sant Pol de Mar, 1937). Es tracta d’un figuraire de gran qualitat, autodidacta i membre de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. El Dr. Catà, poc conegut fora del petit cercle dels pessebristes barcelonins, ha desenvolupat una llarga trajectòria com a escultor amateur, i ha fet notables aportacions tècniques, artístiques i humanístiques al món del pessebrisme.