Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Museu Darder
Adreça (carrer i número)
Plaça dels Estudis 2
Municipi
Banyoles
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Panikkar i Banyoles: presentació de l'Opera Omnia Raimon Panikkar

Xavier Serra Narciso, coordinador de l'edició catalana de l'Opera Omnia Raimon Panikkar i Esteve Serra Arús, traductor d'alguns textos d'aquesta col·lecció, la presentaran el dissabte 2 d'octubre, a les 12 h al Museu Darder (Plaça dels Estudis 2) de Banyoles, tot parlant de la relació de Raimon Panikkar amb la capital del Pla de l'Estany.

Tots dos ens explicaran la història de com diverses sincronies ha permès que diferents banyolins participin en l'edició catalana de l'Opera Omnia Raimon Panikkar, de la qual Una cristofania n'és el darrer tom publicat fins ara, el dotzè de la vintena prevista.

Entrada lliure. Aforament limitat.

Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 - Tavertet, 2010), de pare indi i hindú i mare catalana i cristiana, és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, va exercir la docència en diverses universitats d'Europa, l'Índia i els Estats Units. El 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l'Índia per primer cop l'any 1954: «Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Als anys vuitanta s'instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). L'obra de Panikkar ha estat estudiada per quaranta tesis doctorals i per cinc congressos internacionals monogràfics.

Fragmenta Editorial publica la seva Opera Omnia en català (19 volums), de la qual n'han sortit, fins ara Mística, plenitud de Vida, Mite, símbol, culte, Pluralisme i interculturalitat, Visió trinitària i cosmoteàndrica: Déu, home, cosmos, Religió i religions, El ritme de l'Ésser, Espiritualitat, el camí de la Vida, L'experiència vèdica, Diàleg cultural i interreligiós, Fe, hermenèutica, paraula, La tradició cristiana i Una cristofania. Fragmenta també ha publicat el llibre Iniciació als Veda (també en una edició especial que inclou l'espectacle «Panikkar, poeta i fangador», de Lídia Pujol, i una edició en castellà), un capítol del llibre Mística i diàleg interreligiós (ed. Francesc Torradeflot), i un breu perfil inclòs al llibre Cincuenta intelectuales para una conciencia crítica, de Juan José Tamayo. El 2014 Fragmenta va publicar Panikkar. una biografia, de Maciej Bielawski, la biografia més documentada i ambiciosa que s'ha publicat mai sobre el filòsof. I el 2018, coincidint amb el cenetnari del seu naixement, es va publicar el llibre ¿Parlem del mateix Déu? (també en castellà), un diàleg amb Pinchas Lapide, i Panikkar per Panikkar, una antologia de les seves introduccions a l'Opera Omnia.