Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Basílica de Santa Maria
Adreça (carrer i número)
Plaça Santa Maria, 11
Municipi
Mataró
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment

Missa de les Santes, a Mataró

Celebració eucarística de comunió i acció de gràcies pel patrocini de Juliana i Semproniana, coneguda popularment com la «Missa de les Santes».

El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. David Abadías, presidirà la Missa de les Santes.

Com cada any, han estat convidats a concelebrar l’eucaristia els clergues de totes les comunitats parroquials de l’Arxiprestat de Mataró. El prevere mataroní Manuel Blanch (1827- 1883) va compondre la seva «Missa de Glòria», que es va estrenar precisament el 27 de juliol del 1848, sota la batuta del mateix Manuel Blanch, que la va dirigir fins a la seva mort.

La representació de la Missa de Glòria del mataroní Mossèn Manuel Blanch en honor a les patrones de Mataró és un dels moments més rellevants de la Festa Major i un signe del mataronisme que tenim tots molt arrelat, siguem creients o no.

La Missa té una menció especial com a element de la festa en la catalogació de Les Santes com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. La Missa de Glòria, és una peça de gran valor musical que és considerada una de les joies de la música religiosa del segle XIX.

La basílica s’omple el dia de Festa Major. Tothom que es troba a dins i a fora intercanvia un «Glòria a les Santes» com a salutació. És dia de missa major dedicada a les patrones de la ciutat i l’únic moment en què podem gaudir de la interpretació en viu de la Missa de Glòria de mossèn Manuel Blanch.

Acabat l’ofici, i amb l’acompanyament sonor de les campanes, les relíquies de les patrones surten pel Fossar Xic i fan una petita processó fins a les portes de la basílica. Hi ha l’aclamació popular, els aplaudiments de la gent, el pilar dels Capgrossos, el ball de l’Àliga i l’aviada de coloms.

LA MISSA DE LES SANTES DE MOSSÈN BLANCH

’any 1848, enmig de l’Ofici de les Santes, s’estrenà una Missa de Glòria, obra d’un jove seminarista mataroní anomenat Manuel Blanch. De música captivadora, de l’estil operístic de l’època, s’ha interpretat de forma gairebé continuada cada 27 de juliol a l’església de Santa Maria. Se la coneix com a «la Missa de les Santes». És un esdeveniment tradicional, element central de la Festa Major.

Interpretada per un cor popular, solistes i orquestra, és un dels pocs exemples de música religiosa del segle xix, integrada en un acte litúrgic, que no ha estat bandejada ni per la modernitat ni pels canvis normatius de la mateixa Església, sinó que, al contrari, ha estat curosament conservada, venerada i defensada pels mataronins, més enllà de les creences pròpies de cadascú, com a preuada joia del patrimoni històric, cultural i religiós de casa nostra.

La festa de Les Santes va ser declarada festa patrimonial d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya el 2010, i la Missa de les Santes n’és un element destacat juntament amb la Família Robafaves, els nans i el ritual de la Dormida.

Comissió Gestora de la Missa de les Santes

Per saber-ne més: