Vés al contingut
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Santuari de Sant Magí de la Brufaganya
Adreça (carrer i número)
TV-2012
Municipi
Pontils
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Luna Roja, a García Lorca. L'Orquestra de Cambra Terrassa 48, a la Brufaganya

Concert dins de les Nits Musicals de la Brufaganya

Imatge eliminada.

· LUNA ROJA, A GARCIA LORCA ·

La música és incapaç d’expressar res per ella mateixa: Igor Stravinsky

ORQUESTRA DE CAMBRA TERRASSA 48

Quim Térmens, concertino director

Mireia Pintó, mezzo-soprano

Sílvia Bel, actriu

PROGRAMA

Isaac Albéniz: Tres danses espanyoles

M. Ortega: Cançons sobre poemes de Garcia Lorca

M. de Falla: Canciones populares españolas

S. Revueltas: Canciones para niños y canciones profanas

F. García Lorca: Canciones españolas antigues

C. Ross: La muerte me está mirando

RESERVA D'ENTRADES

“Abans de tot sóc músic” digué l’octubre del 1933 a Buenos Aires. Lorca és sense dubte una de les persones més destacades en la història de la literatura.

En aquest concert no ens posarem a analitzar la seva poesia i aportació en el món literari sinó a ressaltar la seva relació amb el món musical.

Relacionat amb molts músics espanyols de l’època la seva obra literària està plena de referències musicals i va ser un gran estudiós i investigador de la música popular.

Afusellat just acabar la guerra civil espanyola els seus poemes han estat una font continuada d’inspiració en moltes obres musicals.

Imatge eliminada.

ORQUESTRA DE CAMBRA TERRASA 48

Imatge eliminada.

Amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, l’Orquestra de Cambra Terrassa 48 és una formació estable i especialitzada en el repertori escrit per a cordes.

Fundada en la seva forma i filosofia actuals l’any 2000, el conjunt ha donat un gran impuls i difusió de la música escrita per a formació d’orquestra de cordes arribant a ser-ne un clar referent i elaborant programes que combinen una gran investigació i proximitat.

L’OCT48 ha realitzat concerts per tota la geografia catalana, estatal i internacional. Ha col·laborat en importants produccions simfonicocorals i ha protagonitzat enregistraments discogràfics pels segells més importants del país. Destaquen també col·laboracions amb directors com L. Heltay, J. Vila, M. Barrera, X. Puig, M. Thomas, B. Sargent, G. Comellas o J.Prats; solistes com M. Pintó, J. Domènech, D. Ligorio, V. Bronevetzky, M. Hinojosa, A. Pillai, A. Ventura, J. Palomares, I.Monar, A. Malikian, C. Arimany, D. Brlek. o K. Gleusteen i agrupacions com la Coral Cantiga, Cor Madrigal, Coral Sant Jordi, Cor Enric Granados, el Cor de Cambra de l’Orfeó Català, entre molts d’altres.

L’OCT48 ha explorat nous camins escènics amb la creació d’espectacles multidisciplinaris com “Carmen de Shchedrin”,“Giovanni S.E.”, “Gudbranstal les històries de Peer Gynt”, “Remena Nena” i “El Gran Quadern” i ha explorat nous terrenys musicals col·laborant amb artistes com A. Tordera, J. Domènech, P. Sala, Sisa, M. Camp, C. Cases, G. Humet o Sense Sal.

Amb la voluntat d’incentivar el coneixement i la il·lusió per la música clàssica entre els més petits l’OCT48 ha dut a terme nombroses iniciatives pedagògiques. Destaquen el projecte “Assaig obert”, on l’orquestra obre les portes a les escoles en un darrer dia d’assaig, i la producció de quatre espectacles infantils que han estat nombrosament programats per sales d’arreu de Catalunya.

Atesa la gran acceptació general i el beneplàcit de la crítica vers els seus programes, l’OCT48 ha programat ininterrompudament des de l’any 2000 la seva temporada de concerts a la ciutat de Terrassa, i des de la temporada 2004-05 és orquestra resident al nou Auditori Municipal de Terrassa, on ofereix el seu cicle estable de concerts.

Imatge eliminada.

QUIM TÉRMENS, DIRECTOR

L’OCT48 està dirigida des del violí per Quim Térmens, músic sabadellenc que rep la seva primera formació violinística de la mà d’Ofèlia Rodrigo i posteriorment estudia amb el violinista i mestre Gonçal Comellas amb qui es forma musicalment i realitza els seus estudis superiors. Ha rebut també classes magistrals dels violinistes M.Barta i A.Futer.

Ha estat membre de l’Orquestra de Cambra del Palau de la Música Catalana i de l’Orquestra de Cambra Gonçal Comellas.

Actualment realitza el seu treball més cambrístic en el projecte Arcattia amb concerts per tot el país i Costa Rica i ha estat guardonat, entre d’altres, amb el premi Xavier Montsalvatge. Autor de diversos espectacles infantils com “Popoff, un compositor despistat”, “Els quadres de Hartmann”, “Històries de Tumbuktú”, “El botó de Haendel” i “Telemann i la història d’en Quixot”, és autor també de diverses composicions per a orquestres de corda d’estudiants.

En el terreny pedagògic s’ha format amb personalitats com Sheila Nelson, Vaartan Manoogian i Mimi Zweig.

Desenvolupa la seva tasca docent al Conservatori de Música de Vic com a mestre de violí i director de les seves orquestres de corda i ha estat convidat en xerrades sobre pedagogia, jurat de concursos instrumentals i de cambra, director de diverses trobades d’orquestres juvenils i com a mestre de violí al Curs Internacional de Música Principat d’Andorra. Actualment també és el director artístic del Festival BBVA de Música Religiosa de Vic.

MIREIA PINTÓ, MEZZO-SOPRANO

Mezzosoprano catalana, guardonada amb els més importants premis en diversos concursos a Espanya i a Itàlia. El seu extens repertori va del període barroc a la música contemporània i inclou els gèneres: Òpera, Oratori i Lied.

Ha col.laborat amb grups instrumentals de cambra i amb diverses orquestres, actuant sota la direcció de reconeguts Mestres com L. Maazel, P. Maag, R. Bonynge, P. Goodwin, H. Rilling, E. Ericson, A. Zedda, M. Armiliato, R. Frizza, J.-C. Malgoire, O. Dantone, entre molts altres.

Participa en cicles de concerts, festivals i produccions operístiques a Itàlia, Rússia, Holanda, Alemanya, Grècia, Andorra, França, Mònaco, República Txeca, Japó, Colòmbia i Espanya.

Actua com a solista en: Weihnachts-Oratorium/Johannes-Passion/Missa en Si m/Cantates-Bach,/Glòria/Magnificat–Vivaldi, Stabat Mater-Pergolesi, Cantates/Messies–Händel, Jugendmesse/Missa de Sta. Cecília/Scena di Berenice/Arianna a Naxos-Haydn, Rèquiem/Missa de la Coronació/Àries de concert-Mozart, 9a Simfonia-Beethoven, Petite Messe Solennelle/Stabat Mater/Giovanna d´Arco-Rossini, Somni d´una nit d´estiu/2a Simfonia/Die erste Walpurgisnacht–Mendelssohn, … entre altres.

En el que refereix la interpretació del Lied, des del 1992 forma un duo estable amb el pianista V. Bronevetzky, portant a terme, des de llavors, una substancial activitat concertística que els ha portat a oferir recitals a diversos països , ja sigui en diversos festivals com en cicles de concerts. Ha enregistrat per Südwestfünk, BBC Radio 3, Radio Nacional de España-Radio Clásica, Catalunya Música, Radio Netherlands, TVE, TV3, ARTE i Südwestfünk TV.

És també professora de Cant i Lied a l´Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) i en diverses master-class per tot el món.

Premi Bages de Cultura 2011 otorgat per l´Òmnium Cultural, Premi Regió 7 Cultura 2017.

Imatge eliminada.

Imatge eliminada.

SILVIA BEL , ACTRIU

Nascuda el 24 de juny de 1970 a Barcelona, però vinculada a Molins de Rei, es llicencià en Art dramàtic per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de l’Institut del Teatre.

L’any 1998, acabats els estudis i després de participar en diferents espectacles teatrals a Barcelona, es traslladà a Madrid on juntament amb l’actor i director Karra Elejalde, protagonitzà pel·lícules com Año Mariano i Torapia.

L’any 2003 tornà als escenaris catalans, on desenvolupà la seva trajectòria teatral interpretant nombroses obres d’adaptacions literàries tant d’autors nacionals (Mercè Rodoreda, Joan Brossa, Manuel de Pedrolo o Joan Maragall) com internacionals (Franz Kafka, Oscar Wilde, William Shakespeare, Ivan Turguénev o George Bernard Shaw).

L’any 2005 protagonitzà l’espectacle teatral La Xarxa, de Joan Brossa, interpretació que li va valdre el premi Crítica Serra d’Or de Teatre del 2006 per l’aportació més interessant de l’any, a més de la nominació a millor actriu pels premis Butaca i l’elogi de tota la crítica.

A partir d’aquell moment la seva carrera discorre entre teatre, televisió i cinema. A la televisió ha protagonitzat series com Infidels, Ventdelplà o El cor de la ciutat. L’any 2007 va ser la Colometa de la Plaça del Diamant, que després de fer temporada al Teatre Nacional de Catalunya va girar durant un any per diferents teatres per acabar al Centre Dramàtic Nacional de Madrid.

Ha col·laborat amb músics com Ll. Llach i J. Savall en diferents concerts poètic-musicals. L’any 2012 va rebre el Premi Memorial Margarida Xirgu a la interpretació femenina més rellevant de la temporada teatral barcelonina.

Actualment compagina la seva faceta d’actriu amb col·laboracions literàries a diferents mitjans i espais culturals.



Imatge eliminada.