Del dimarts 28 de febrer al dijous 2 de març tindran lloc, a diferents espais de la ciutat, les jornades “La llibertat religiosa en el marc de la interculturalitat”, organitzades per l’Oficina d'Afers Religiosos de l'Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC).
Aquestes jornades conviden les comunitats i les entitats religioses, i també les persones de l’àmbit acadèmic i de l’Administració pública, a fer balanç de les accions dutes a terme els darrers anys per al compliment d’aquest dret en el marc de la Barcelona intercultural. Les jornades constaran d’una conferència inaugural, taules de treball, visites guiades i diferents tallers, en els quals col·laboren, també, Cementiris de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la parròquia de Sant Jordi (Patriarcat de Romania).
INSCRIU-TE AQUÍ!
El pluralisme religiós s’ha integrat com a part de les polítiques d’interculturalitat gràcies al nou Pla Barcelona interculturalitat (2021-2030), que, més enllà del compromís per avançar cap a una igualtat real i efectiva de drets, implica també el reconeixement i el respecte de la diversitat cultural i la pluralitat religiosa com un aspecte estructural de la societat que cal tenir present i valorar, i l’objectiu de facilitar la interacció positiva, la generació de vincles, la participació i el diàleg intercultural en condicions d’igualtat.
Les jornades estan destinades a posar el focus sobre aquest nou marc de la interculturalitat en l’aplicació efectiva del dret a la llibertat religiosa a la ciutat de Barcelona. Permetran fer un balanç de les accions que s’han dut a terme els darrers anys per avançar en el compliment efectiu d’aquest dret i recollir alhora demandes i propostes de diverses comunitats i entitats de la ciutat. Cal prendre consciència que la religiositat i l’espiritualitat són presents en el dia a dia de la ciutadania barcelonina en molts àmbits de la societat: l’educació, el món laboral, l’ocupació de l’espai públic, etc. I, a més, la pandèmia ha fet aparèixer nous escenaris de trobada, de treball i d’adaptació pel que fa a les comunitats i entitats religioses en general i de Barcelona en concret, com per exemple les comunitats digitals.
El Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) i l’OAR tornen a unir esforços per organitzar aquestes jornades: el MUEC serà la seu de les jornades el dia 28 de febrer i també oferirà una visita a la seva col·lecció: “Viatges sagrats. La humanitat i les religions”. Altres entitats que col·laboren en aquestes jornades són Cementiris de Barcelona, la Catedral de Barcelona i la parròquia ortodoxa romanesa Sant Jordi.
Tot el programa de les jornades s’ha concebut amb activitats en diferents formats que combinaran espais de reflexió amb activitats més participatives i vivencials. L’objectiu és donar espai a formes d’expressió diferents més enllà dels discursos acadèmics, amb la voluntat de fer-les més properes a la ciutadania. D’aquesta manera, les jornades volen atreure un públic divers, plural i de diferents àmbits: les mateixes comunitats i entitats religioses i espirituals de la ciutat, protagonistes principals de les jornades, persones responsables municipals, també protagonistes d’aquests escenaris plantejats a les jornades, persones del món acadèmic, investigadores o interessades en diferents àmbits relacionats amb algun dels temes de les jornades, i la ciutadania en general que tingui interès en l’aplicació efectiva de la llibertat religiosa en aquest nou marc de la interculturalitat.
PROGRAMA:
Les activitats són gratuïtes i amb aforament limitat. Cal fer la INSCRIPCIÓ PRÈVIA per a cadascuna de les activitats per separat AQUÍ.
Dimarts, 28 de febrer
→ Lloc: Museu Etnològic i de Cultures del Món (MUEC) – Seu Montcada (carrer de Montcada, 12-14)
Matí
El Museu Etnològic i de Cultures del Món, a la Seu Montcada, organitza el primer dia de les jornades, que seran conduïdes per Mohamed El Amrani, comunicador, emprenedor social i president de l’Associació Azahara. S’iniciarà a les 9.30 hores amb una BENVINGUDA I OBERTURA INSTITUCIONAL. A les 10.00 hores seguirà la CONFERÈNCIA INAUGURAL “La gestión pública de la diversidad religiosa: desafíos y propuestas”, a càrrec d’Eduardo Ruiz Vieytez, degà de la Facultat de Ciències Socials i Humanes de la Universitat de Deusto. Aquest acadèmic ha investigat, treballat i escrit en els camps de les minories nacionals, els drets humans i la diversitat cultural, lingüística i religiosa. Seguidament tindrà lloc una pausa per al cafè.
A continuació tindran lloc quatre taules de treball consecutives, que han d’esdevenir un espai de debat i diàleg per donar veu a la pluralitat religiosa i de consciència de Barcelona i a les valoracions i les experiències que sorgiran de les quatre línies temàtiques de les quals es farà balanç. Les conduiran persones activistes i acadèmiques amb gran recorregut en el camp sociològic i antropològic d’estudi de la gestió de la diversitat religiosa. Hi participaran comunitats i entitats religioses, al costat de responsables municipals de cada àmbit.
- 11.00 – 12.30 hores: TAULA DE TREBALL “Trenta anys dels acords del 1992. Demandes compartides”, moderada per Mustapha Aoulad Sellam Slaoui, tècnic de Drets Civils a l’Ajuntament de Sabadell i activista contra la islamofòbia. Hi intervindran persones pertanyents a les entitats següents: la Unió de Centres Islàmics de Catalunya (UCIDCAT), el Consell Evangèlic de Catalunya (CEC), la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes (CCEB), l’Oficina per la No Discriminació (OND) i l’Oficina d’Afers Religiosos, ambdues de l’Ajuntament de Barcelona.
- 12.30 – 14.00 hores: TAULA DE TREBALL “Festivitats, visibilitat i reconeixement simbòlic”, moderada per Avi Astor, professor agregat del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i membre del grup de recerca Investigacions en Sociologia de la Religió (ISOR). Hi intervindran persones pertanyents a les entitats següents: la Comunitat Jueva Atid de Catalunya, el Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona, la delegació de Drets Culturals i la direcció de programes culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona, ambdues de l’Ajuntament de Barcelona.
Tarda
Després d’una pausa continuaran les dues taules de treball següents:
- 15.30 – 17.00 hores: TAULA DE TREBALL “Exercici del dret a la llibertat religiosa en l’àmbit laboral”, moderada per Isabel Cano Ruiz, doctora en Dret i professora de Dret Eclesiàstic de l’Estat a la Universitat d’Alcalá (UAH). Hi intervindran les entitats següents: l’Associació d’Estudiants Musulmans de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Adventista de Catalunya, la Gurdwara Guru Darshan Sahib, el Departament d’Interculturalitat i Pluralisme Religiós i Barcelona Activa, ambdós de l’Ajuntament de Barcelona.
- 17.00 – 18.30 hores: TAULA DE TREBALL “Comunitats digitals, religions en línia”, moderada per Míriam Díez Bosch, directora de la càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència (Blanquerna, URL). Hi intervindran les entitats següents: l’Assemblea Espiritual Local de la Comunitat Baha’í de Barcelona, el moviment catòlic Hakuna, l’Espai Torre Jussana i el Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, ambdós de l’Ajuntament de Barcelona.
Seguidament, a les 18.30 hores tindrà lloc la PRESENTACIÓ DE LES RELATORIES publicades de:
- La jornada “Llibertat religiosa: estat de la qüestió”, que va tenir lloc el febrer del 2020, amb la voluntat de recollir les bones pràctiques i les mancances que hi ha a la ciutat pel que fa a l’exercici de la llibertat religiosa i de culte, i valorar l’estat de la qüestió per treballar-hi durant el mandat polític vigent de l’Ajuntament de Barcelona.
- Les jornades “Pluralisme religiós dins d’un món secular”, que van tenir lloc el novembre del 2021 i van portar a la reflexió d’un aspecte clau com és el seglarisme en les polítiques públiques, analitzant models d’Estats seglars i aspectes més concrets on el seglarisme es veu reflectit, com l’escola, la gestió de la mort o la cooperació internacional.
Finalment, a les 18.45 hores tindrà lloc la CLOENDA INSTITUCIONAL.
La institució que organitza el primer dia de les jornades, el MUEC, de les 19.00 a les 20.00 hores oferirà la VISITA GUIADA “Viatges sagrats. La humanitat i les religions” a la seva col·lecció. Aquesta visita se centra en el fet que totes les societats conviuen amb elements sagrats que tenen relació amb la seva concepció del món, els seus relats i les seves teories sobre el seu origen i funcionament, el lloc que ocupen els humans i les causes dels infortunis. En aquesta visita es podran conèixer algunes de les grans religions del món, com el cristianisme, l’hinduisme i el budisme, però també d’altres com la dels iorubes a l’Àfrica, la dels aborígens australians a Oceania i la dels maies de l’Amèrica precolombina. S’ha escollit aquesta iniciativa com una mostra destacada de cooperació entre diferents conviccions i espiritualitats que permet posar en valor el patrimoni de diferents tradicions minoritàries.
Dimecres, 1 de març
- 12.00 – 13.30 hores: VISITA GUIADA a l’exposició “Memòria jueva a la Catedral de Barcelona”, a càrrec de mossèn Robert Baró, director del Secretariat Diocesà de Patrimoni Cultural. L’exposició, que permet accedir a documents històrics sobre la comunitat jueva medieval de Barcelona, és una selecció que forma part del conjunt de 40.000 pergamins medievals que alberga la Catedral de Barcelona. Un volum de documentació arxivística medieval del tot singular i on es troben milers de referències a la comunitat jueva de la ciutat.
→ Lloc: Catedral de Barcelona (pla de la Seu, s/n. Punt de trobada: porta principal)
- 16.00 – 17.30 hores: PRESENTACIÓ del futur espai interconviccional de Montjuïc, a càrrec de Miquel Trepat, director general de Cementiris de Barcelona. Aquest projecte d’espai interconviccional permetrà que les diferents comunitats religioses puguin desenvolupar les seves tradicions funeràries i es pugui garantir que les pràctiques de purificació del cos les faci la mateixa comunitat. La presentació es farà a la Biblioteca Funerària, que es troba al costat de la Col·lecció de Carrosses Fúnebres, única a tot el món, i que les persones assistents també podran admirar.
→ Lloc: Biblioteca Funerària al Cementiri de Montjuïc, Col·lecció de Carrosses Fúnebres (carrer de la Mare de Déu de Port, 56-58)
Dijous, 2 de març
- 16.00 – 17.00 hores: PRESENTACIÓ de les activitats educatives i pedagògiques impulsades per l’Oficina d’Afers Religiosos (OAR), a càrrec de Lorena Spinola, tècnica referent d’educació de l’OAR. La diversitat cultural i religiosa és, entre d’altres, un element enriquidor que conviu en tots els àmbits de la nostra societat, inclosa la comunitat educativa, i esdevé un reflex de la diversitat de la ciutat. Conèixer i entendre aquesta pluralitat cultural i religiosa és una eina clau que permet educar i fer créixer en valors i, així, vetllar per la bona convivència i el respecte. En aquesta iniciativa, l’OAR presentarà diferents eines i recursos amb els quals treballa des de fa temps, dins i fora de l’aula , per educar en la diversitat i fer-la visible.
→ Lloc: Oficina d’Afers Religiosos, OAR (carrer del Comerç, 44)
- 18.00 – 19.30 hores: VISITA GUIADA a la parròquia de Sant Jordi, primer centre de culte monumental de l’església ortodoxa romanesa, a càrrec del pare Aurel Bunda, rector de la parròquia. Aquesta parròquia cristiana ortodoxa ha estat aixecada en un edifici de nova planta en un terreny petit, però ben situat, i disposa d’espais diferenciats. Una de les parts més destacades és la pintura de les parets i la tècnica emprada per dur-la a terme: el fresc propi del romànic com el que es troba a la vall de Boí (utilitzant la mateixa tècnica emprada a l’edat mitjana).
→ Lloc: Parròquia de Sant Jordi, Patriarcat de Romania (carrer de Capella, 25)
Les persones que necessiteu alguna mesura d’accessibilitat indiqueu-ho enviant un correu electrònic a activitatsoar@bcn.cat o trucant al 682 481 915 (de 9.00 a 14.00 h) abans del 20 de febrer.
Podeu seguir l’actualitat de les jornades a través de l’etiqueta: #OarBCN i a l’Instagram @bcn_interculturalitat.