Philip Arthur Dee, un atleta gal·lès que havia de participar en l'Olimpíada Popular de Barcelona, la va salvar durant els disturbis previs a l'esclat de la Guerra Civil espanyola. Dee, allotjat en un hotel prop de la basílica, va presenciar com l'església era incendiada i diversos objectes religiosos eren llançats al carrer. Va recollir la imatge del Nen Jesús, amb els ulls fosos pel foc donant la impressió que plorava, amb la intenció de protegir-la.
Degut a l'evacuació precipitada de l'equip britànic, Dee va endur-se la imatge al Regne Unit, on ha romàs durant gairebé 90 anys. Recentment, la seva filla Maralyn Westbury va descobrir la història i va contactar amb la Basílica per retornar la imatge.
L'acte del 9 de setembre a les 16 h simbolitza la reconciliació històrica. La imatge entrarà per la porta de l'Ave Maria, a la plaça de Sant Josep Oriol. Tot i no tenir un gran valor material, el Jesuset posseeix un immens valor simbòlic, comparable amb altres relíquies de reconciliació com la creu de claus de Coventry.
La Basílica convida a tothom a participar en aquest esdeveniment que commemora un gest de compassió en temps de conflicte i serveix com a recordatori de la importància de preservar el patrimoni cultural.
Més informació