Al final d’un llarg retir, un mestre va dir als seus deixebles: “Establiu-vos en un un lloc on no creixi ni un bri d’herba en centenars de quilòmetres.”
En la mateixa situació, un altre mestre va dir: “Tan bon punt travesseu la porta del temple, no hi haurà més que milers de brins d’herba.” Dos missatges diferents per a una mateixa realitat: el Dharma de Buda. És cosa de cada practicant harmonitzar dintre seu ambdues ensenyances. Amb aquest esperit de respecte per les Tres Joies, el Buda, la naturalesa de buda de tots; el Dharma, l’ensenyança donada pels mestres; i la Sangha, la comunitat que la practica, s’inicia el Cicle de Xerrades Dharma, que només pretén establir vincles entre els mestres budistes de Catalunya i llurs comunitats.
La primera Xerrada Dharma serà dissabte 21 de gener, a les 17:30. El lopön Pepe Aponte, de Dudjom Tersar; i el mestre zen Nansen Salas, de Zen Kannon, oferiran una ensenyança del Dharma, des del punt de vista de llurs escoles. El tema plantejat és: “Tradició i Llinatges.” L’acte es realitzarà a la seu de Zen Kannon, Gran Via de les Corts Catalanes, 665, baixos, de Barcelona (prop plaça Tetuan). I també es retransmetrà en directe per zoom. L’aforament és limitat i és imprescindible reservar, o demanar claus d’accés a zoom, a info@zenkannon.org
Lopön Pema Namgyal (Pepe Aponte)
Practicant de budisme des de 1984. Està acreditat com a instructor de Dharma per Kyabjé Dungse Shenphen Dawa Norbu Rimpotxé. Dirigeix el Centre Dudjom Tersar Barcelona. Va tenir la fortuna d’assistir a les últimes ensenyances de Kyabjé Dudjom Rimpoché, Jigdrel Yeshe Dorje, a França, i d’iniciar el 1986 l’aprenentatge del Dharma amb el seu fill de el cor, Kyabjé Dungse Shenphen Dawa Norbu Rimpotxé, que va accedir a ser el seu mestre arrel . D’ell ha rebut nombroses iniciacions i ensenyaments, entre les quals destaquen les del Tersar Ngöndro, de la dakini Troma Nagmo i del yidam Dorje Phurba.
Mestre Zen Lluís Nansen Salas
Practicant del Zen des de 1991, i el 1995 és ordenat monjo zen, en la línia del mestre japonès Taisen Deshimaru i Roland Yuno Rech, de qui rep la Transmissió del Dharma, el shiho, l’any 2016. La seva formació científica, així com la seva confiança en l’experiència de cadascú, li permeten ensenyar el Dharma a partir de l’objectivitat i l’empirisme, de fàcil comprensió per al practicant occidental, en abordar les qüestions espirituals més profundes, sense tabús, ni prejudicis. És fundador del Temple Zen de la Gran Via, a Barcelona, des d’on fonamenta la seva ensenyança en una pràctica forta de la meditació, zazen, i en la seva harmonització amb la vida quotidiana.