Conferència inaugural del curs 2021-2022 amb Josep M. Esquirol, filòsof i assagista.
INSCRIU-T'HI AQUÍ
Esdeveniment presencial i en línia, obert al públic general i gratuït amb inscripció prèvia (per mesures covid19), en el qual també presentarem las línees de reflexió del centre i les novetats d'aquest curs.
Una ferida infinita
La ciència moderna ens fa somiar a vegades amb un ésser humà que sigui capaç de tot. La pregunta sobre què és ser humà és cabdal davant les qüestions que el transhumanisme planteja. Veiem sovint la feblesa o ignorancia humanes solament com quelcom transitori i no constitutiu de l'ésser humà. “És qüestió de temps”, diem sovint. I tanmateix, els sofriments de la pandèmia ens han tornat a situar la vulnerabilitat com a quelcom central de l’experiència del que és ser humà. Quin model de persona hauríem d’anar desvetllant en les dècades properes?
Coincideix que aquest curs que comença celebrem l’any ignasià, el record d’una ferida de bala de canó defensant Pamplona que va canviar la vida d’Ignasi de Loiola. En aquella batalla (numantina!) on sabia que no podia guanyar, ell va voler defensar el seu honor negant a rendir-se. Tampoc després d’uns mesos no es volia rendir i va ordenar que li tallessin un troç d’os de la cama malferida (per suposat sense anestèsia) per motius estètics. Una ferida rera una altra, i un temps de guarició de cadascuna d’elles, li obria un espai i un temps per poder meditar en solitud sobre la seva vida. Poc a poc, les ferides posaven en dubte aquella vanaglòria que ell buscava, i va anar guanyant en ell un sentiment de profunda humilitat.
Fotografia de Miquel Taverna - Centre de Cultura Contemporània de Barcelona