El context religiós de Catalunya ha experimentat canvis importants al llarg dels darrers decennis, produïts, entre d'altres factors, pels fenòmens migratoris i pels processos de globalització. En aquest sentit, s'han produït dues dinàmiques en paral·lel. D'una banda, la nostra societat ha viscut un ràpid procés de secularització. De l'altra, diverses confessions s'han implantat i han arrelat al nostre país, de manera que la diversitat religiosa és avui dia una realitat més perceptible que mai.
Aquesta sessió ofereix, per una banda, una aproximació a la realitat religiosa de la Catalunya actual, incidint tant en la descripció de quines són les comunitats que s'hi han implantat com en la percepció que d'ella en té la població. Per un altre cantó, també dona a conèixer com es regula el dret fonamental a la llibertat religiosa, quines són les polítiques públiques sobre els afers religiosos a Catalunya i la translació en l'àmbit local.
Objectius
- Conèixer el context social del fet religiós a Catalunya.
- Conèixer el marc normatiu que regula el dret fonamental a la llibertat religiosa a Catalunya.
- Conèixer idees centrals sobre la gestió de la diversitat religiosa en l'àmbit local.
Persones destinatàries
La sessió s'adreça al personal de les administracions públiques locals en general i específicament a les que planifiquen serveis públics vinculats a la diversitat religiosa i de conviccions o a l'atenció de persones d'orígens culturals diferents i de religions diverses.
Programa
1. La diversitat religiosa a Catalunya
1.1. Percepcions al voltant de la religiositat de la població a Catalunya. El
Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat
1.2. Implantació de les diferents confessions religioses. El Mapa Religiós de
Catalunya
2. El dret fonamental a la llibertat religiosa
2.1. Normativa internacional, europea i estatal
2.2. Normativa i polítiques públiques sobre els afers religiosos a Catalunya i la seva gestió a l'àmbit local.
3. Idees bàsiques sobre la diversitat religiosa en l'àmbit local
NOTA
L'EAPC es reserva el dret a modificar el programa de l'activitat formativa i a introduir canvis en la metodologia del curs. Així mateix, es reserva el dret a modificar les dates o horaris per motius d'organització. Es considerarà definitiu el redactat existent en el moment de comunicar l'admissió a l'activitat, essent qualsevol canvi posterior comunicat a l'alumnat admès.
Professorat
Personal tècnic de la Direcció General d'Afers Religiosos.
Agustí Iglesias
Metodologia
Expositiva amb la intervenció, debat i participació de les persones assistents a partir d'elements introduïts pel personal docent.
L'alumnat rebrà prèviament a la sessió un enllaç a un formulari que haurà d'emplenar per tal de recollir les demandes específiques sobre la matèria que es resoldran a l'espai de debat.
La certificació de l'activitat es farà tenint en compte la participació mínima del 80%.
Dates i horari
13 de març de 9.00 a 12.00h
Lloc
Curs en línia
.
Internet
La jornada es farà en línia mitjançant la plataforma Zoom. Cal que seguiu les següents indicacions: - Disposar d'ordinador que permeti treballar amb l'aplicació Zoom que disposi de càmera i micro. - Descarregar-hi l'aplicació abans que comenci la formació per garantir el bon funcionament. - Durant la sessió: connectar-s'hi des d'un espai on no es pateixin interferències i utilitzar auriculars amb micròfon per garantir una bona comunicació.
Matrícula
Activitat gratuïta.
Només s'avisarà per correu a les persones admeses. Si no rebeu cap comunicació, heu de considerar que esteu en llista d'espera.
Certificat
S’expedirà un certificat d'assistència a l'alumnat que assisteixi al 80% de les hores lectives.
Responsable
Marina Narbona Vallespin