Vés al contingut
AN
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Església de la Mare de Déu de Valldeflors
Adreça (carrer i número)
Plaça de l'Església, 1
Municipi
Rialp
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Delícies Barroques: Anna Urpina i Nicola Brovelli a Rialp

Festival de Música de la Vila de Rialp

Anna Urpina, violí i Nicola Brovelli, violoncel

Una mostra de les delícies més espectaculars del barroc europeu

La violinista Anna Urpina ens proposa un viatge musical a través de l’època daurada del barroc del s. XVII i s.XVIII. Una recopilació de les peces barroques gravades al seu disc solista BAROQUE / MODERN amb la discogràfica IBS Classical, qualificat per The Strad magazine com “an enterprising programme, realised with plenty aplomb” i guardonat amb premis internacionals com Gold Prize als World Classical Music Awards UK, millor Instrumentista i Artista Emergent 2022 als Global Music Awards de Califòrnia, Melómano de Oro de la revista Melómano, 1 dels 3 millors discos de clássica dels premis Enderrock i finalista nominat com a Millor Àlbum de Clàssica als premis MIN al costat de Forma Antiqua i Concerto 1700. L’acompanya en aquesta aventura sonora l’experimentat i versàtil violoncel·lista italià Nicola Brovelli.

El duo musical format per Anna Urpina, i Nicola Brovelli va començar a florir com a fruit de la coincidència professional i artística d’aquests dos músics en l’orquestra Les Musicens du Prince de Mònaco amb Cecilia Bartoli. La passió per interpretar música de cambra, rescatar músiques oblidades abarcant més de 400 anys de música sempre amb instruments originals els va portar a constituir el duo de violí barroc i violoncel barroc, que compta amb un extensíssim i variat repertori amb música de l’Europa del segle XVII i XVIII. Anna Urpina i Nicola Brovelli han enregistrat vàris Cds premiats per la crítica internacional, Nicola Brovelli amb el quartet Vanvitelli amb el segell Arcana i Anna Urpina amb el seu àlbum solista Baroque / Modern amb el segell discogràfic IBS Classical.

Programa

  • Sonata per a violí i viola de gambaElisabeth Jacquet de la Guerre
  • Sonata terzaGiovanni Batista Fontana
  • Sonata per a violí núm 12Isabella Leonarda
  • Cançons del primer libre della musiqueFrancesca Caccini
  • Sonata K 91Domenico Scarlatti
  • La FolliaArcangelo Corelli

ANNA URPINA

La violinista ANNA URPINA, un fenòmen emergent de l’escena europea de la Música Antiga, no para de rebre elogis de la crítica internacional per les seves importants i personals interpretacions del repertori que recórrer des del segle XVII fins al XXI. Deixeble directa del gran violinista Enrico Onofri, solista de la gira Ambronay European Baroque Academy i artista del segell discogràfic IBS Classical, ha actuat en nombrosos Festivals d’Anglaterra, Noruega, Espanya com Festival de Torroella de Montgrí, Utrecht Early Music Festival, Verbier Festival, Aspen Music Festival, Salzburger Fespiele actuant com a solista i amb ensembles com Age of Enlightment, Les Musicens du Prince amb Cecilia Bartoli, Ensemble Artaserse amb Philipe Jaroussky, Freiburger Barockorchester, EUBO.

Anna Urpina (1988) es forma a Madrid, a la Universitat de Madison-Wisconsin amb Vartan Manoogian, al Royal Conservatoire Bruxelles amb Shirly Laub i a la Hochschule für Musik Leipzig amb Mariana Sirbu. Ha rebut classes de Kantor, Eva Graubin, Mimi Zweig, Pinchas Zukerman, Gerard Claret, Natalie Boyarsky, Alexander Kerr, Masao Kawasaki, Serguei Fatkoulin, Latica HondaRosenberg, Stephan Picard, Vera Beths. En música antiga s’ha format a Itàlia amb Enrico Onofri i Fabio Biondi, a França amb Gilles Colliard i a l’ESMUC amb Manfredo Kraemer i Emilio Moreno.

Ha estat concertino i solista de la JONC, la JONDE i membre de la Gustav Mahler Jungendorchester, EUYO i Orquestra Schleswig -Holstein, actuant en sales tan prestigioses com Musikverein de Viena, Konzerthaus de Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Berliner Philarmonie, KKL Lucern, Royal Albert Hall Londres, Tonhalle Zurich. Ha obtingut primers premis en el Concurs de Xàtiva i el Concurs Marcos Pedro Jimeno. Ha obtingut premis en els concursos Arjau i Nacional de Salou, en el concurs Internacional Violines por la Paz, en el concurs de Sant Anastasi, a la New Tenuto Competition de Bèlgica i finalista del concurs Primer Palau. Guanya també el concurs del Real Conservatori de Madrid per tocar com a solista a l’Auditori Nacional i el concurs de Laureados del Reial Conservatori de Brussel·les.

Ha actuat en festivals com Aspen Music Festival, Madeline Island Music Camp, Kronberg Academy, Verbier Festival, FEMAS, FeMAP, Brigthon Early Music Festival, Festival Noches en los Jardines del Real Alcázar Sevilla, Festival de Torroella de Montgrí, Utrecht Early Music Festival, Salzburg Festival i va ser artista resident de la Clàssica Jove de l’Atlàntida de Vic. Toca un violí D. Bagué 2007 i un E. Sitjes 2019.

NICOLA BROVELLI

Nascut a Busto Arsizio (VA) l’any 1986, va començar a estudiar viol.loncel amb Caterina dell’Agnello i continua els estudis musicals sota la direcció del M° Silvio Righini a l’Escola Cívica de Música de Milà, graduat a la “G. Verdi “a Milà el 2007. El 2004 forma part de l’Orquestra Joventut Interregional (IRO) d’Ochsenhausen (D). Del 2007 al 2009 és membre de la Jove Orquestra Italiana, a través de la qual té l’oportunitat de col·laborar amb directors com Gabriele Ferro, Jeffrey Tate, Riccardo Muti, Claudio Abbado i Gianandrea Noseda. Assisteix a les classes magistrals de Karine Georgian, Giulio Franzetti, Alfons Kontarsky, Piernarciso Masi, Milos Mlejnik, Giovanni Gnocchi i Enrico Bronzi. En el 2007 comença l’estudi del viol.loncel barroc a la classe de Gaetano Nasillo, graduant-se amb honors al juny 2011. L’any 2010 va ser primer becari per a viol.loncel de l’orquestra barroca de l’Escola Cívica de Música de Milà.

Actualment és viol.loncel solista de l’orquestra “Verdi Barocca” i de l’orquestra barroca “Arcantico” dirigida per Cinzia Barbagelata. En la seva activitat concertística ha actuat en sales de concerts importants, com ara: Royal Concertgebouw Amsterdam, Wigmore Hall, Palau de la Música Catalana, KKL de Lucerna, Auditori Nacional de Madrid, Bozar de Brussel·les, Auditori de Milà, Mozarteum de Salzburg.

Ha col·laborat amb els següents grups: Ensemble la Barocca (com a primer violoncel i solista), Les Musiciens du Prince, la Ressonància, Zephyr, Academia Montis Regalis, Acadèmia de l’Esperit Sant, la Magnifica Comunità, el Canto di Orfeo, el cor i l’orquestra Ghislieri, Cremona Antiqua, la Lira di Orfeo, Les Nations, Acadèmia Hermans, Acadèmia Astrusi; amb artistes com: Cecilia Bartoli, Gianluca Capuano, JeanChristophe Spinosi, Vivica Genaux, Anna Caterina Antonacci, Fabio Bonizzoni, Stefano Montanari, Ottavio Dantone, Roberta Invernizzi, Sara Mingardo. Ha enregistrat per a Concerto Classics, Brilliant, Dynamic, Sony, Tactus, Glossa, Arcana i CPO. Col·labora amb nombrosos conjunts entre Milà i Torí, incloent Milano Classica, Musici di Santa Pelagia, el conjunt “Il Demetrio” i orquestra Scala de Milà. És membre des de la fundació del Stilmoderno Ensemble a Milà amb el qual aborda el repertori barroc. L’any 2009 enregistra un oratori inèdit de G. B. Bassani per al segell “Concerto”. Per al “Brillant”, de propera edició, les sonates op.5 de G.B. Bassani per a 2 violins, violoncel obligatori i baix continu. Toca un viol.loncel Nicolas Augustin Chappuy construït a París cap al 1780 i un instrument alemany anònim del segle XIX.