A càrrec de Marc Sureda i Jubany. Doctor en Història,. Conservador al Museu Episcopal de Vic, i Joaquim Pla Brunet, Doctor en Física i director del projecte del Museu del Coure de la Fundació La Farga. També es podrà seguir a través del canal de Youtube de l’Ateneu de Vic.
Per assistir-hi, en canvi, cal inscriure-s'hi
La relació de la humanística i la ciència amb la cultura ha originat debats encesos al llarg dels temps. L’esclat tecnològic del segle XIX va portar diferents intel·lectuals anglesos com Thomas Henry Huxley i Matthew Arnold a considerar el paper de les ciències com a part integral de la cultura, una cultura tradicionalment centrada en la filosofia clàssica i la literatura. A mitjan segle XX el científic C.P. Snow encunyava l’expressió “les dues cultures” en la seva famosa conferència de Rede, i amb ella obria una font de debat i de controvèrsies que han arribat fins als nostres dies. Lionel Trilling, Wolf Lepenies, Karl Popper i a Catalunya Gabriel Ferreter, David Jou o Salvador Macip són algunes de les personalitats que, ja sigui en assajos o entrevistes, han revitalitzat el debat. Les humanitats i les ciències responen realment a cultures diferents? O, cal incidir en el fet que aquesta divisió és falsa en tant que són dos aspectes d’una mateixa realitat que anomenem cultura?
Marc Sureda i Jubany
Conservador al Museu Episcopal de Vic des de 2008. És llicenciat en Història (1998) i doctor per la Universitat de Girona (2008). Actualment és director de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic i professor d’art medieval a la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià, Barcelona); també ha ensenyat als estudis d’Història, Història de l’Art i Turisme de la UdG. És director de continguts del projecte Catalonia Sacra, dedicat a posar en valor el patrimoni de l’Església a Catalunya. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades i ha comissariat exposicions nacionals i internacionals.
Joaquim Pla Brunet
Llicenciat i doctorat en Física a la UAB. Professor al Col·legi Sant Miquel dels Sants (1979-1989) i a la UVic (1989-2015). Ha treballat en la teoria electromagnètica de Maxwell i les aportacions de William Thomson (Lord Kelvin) a l’electromagnetisme. Va dirigir el projecte del Museu del Coure, Fundació La Farga, inaugurat el 2008.
Moderadora: Núria Jar
Periodista especialitzada en ciència i salut. Habitualment col·labora amb El Matí de Catalunya Ràdio, Agència Sinc, Muy Interesante i Revista 5W. A més, coordina el taller de ràdio del màster de Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental de la Universitat Pompeu Fabra. El seu últim projecte personal de llarg recorregut és l’audiosèrie podcast “Las científicas del coronavirus”, finançada amb una beca de la National Geographic.