Vés al contingut

(CR) Les pasqües cristianes, jueva o l’inici del Ramadà són algunes de les festes religioses que tenen lloc al llarg del mes d’abril d’aquest any. La pandèmia del coronavirus altera també la vida de les comunitats religioses que veuen afectada la seva pràctica comunitària, una dimensió fonamental en les celebracions, a la vegada que ha vist com augmenta la solidaritat cap a tots els afectats.

La Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) ha publicat una guia sobre l’afectació de la pandèmia del coronavirus en l’àmbit religiós. L’aplicació de l’estat d’alarma, el passat 14 de març, prohibeix la circulació de persones més enllà de l’abastiment, la cura de persones o els desplaçaments laborals. L’assistència als oficis religiosos ha quedat suspesa i així ho han demanat les administracions a les diverses comunitats religioses, proposant com a alternativa la via telemàtica. La guia publicada per la DGAR explica algunes qüestions importants com les festivitats, celebracions i l’àmbit funerari.

Abril ple de festivitats religioses

La supressió de les celebracions religioses en comunitat es fa especialment complicada en un mes d’abril que congrega festivitats importants per a un gran nombre de religions amb arrelament al país. És el cas del Sopar del Senyor, dels Testimonis de Jehovà; la celebració de les pasques jueva, llatina i bizantina (esglésies ortodoxes). També el Baisakhi de la comunitat Sikh, que marca el principi de l’any nou solar i el 1r dia de Rivdan de la Fe Bahá’i. La comunitat islàmica preveu iniciar el Ramadà el dia 24 d’abril.

L’estat d’alarma està declarat fins al dia 26 d’abril i no es descarta que s’ampliï. La DGAR assenyala que totes aquestes celebracions s’han de seguir en l’àmbit privat o a distància. Una decisió dolorosa per les diferents confessions religioses però des de la DGAR assenyalen que “l’amor a la vida que agermana totes les confessions i creences exigeix aquest sacrifici”.

Serveis funeraris

La majoria de les tradicions religioses tenen costums i ritus funeraris propis. No totes les confessions permeten la incineració i algunes, com la jueva i la islàmica, requereixen un espai propi dins els cementiris per donar sepultura als fidels.

La gestió dels cementiris és competència dels ajuntaments, que veu com la Secretaria de Salut Pública de la Generalitat assumeix les atribucions en matèria funerària a causa del coronavirus. Una situació excepcional que, segons afirma l’administració, ha de poder respectar la diversitat religiosa i, en darrera instància, caldrà acordar cada cas amb la família perquè pugui “harmonitzar les seves legítimes demandes amb les possibilitats reals d’atendre-les procurant assegurar allò que és essencial”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.