(CR) El Departament de Justícia destinarà un milió d’euros en subvencions per a millores en locals destinats a centres de culte que es facin durant els exercicis dels anys 2022 i 2023. Les bases de la convocatòria s’han publicat aquest dimecres al DOGC i la Direcció General d’Afers Religiosos ha anunciat que aviat s'obrirà el termini per presentar sol·licituds.
L’objecte de la convocatòria són les actuacions per a la millora de les condicions materials tècniques de seguretat i d'higiene i que evitin molèsties a terceres persones en locals destinats a centre de culte. Els ajuts seran de 500.000 euros per a l’any 2022 i el mateix import per a 2023. Se’n podran beneficiar les entitats inscrites al Registre d’entitats religioses que facin actuacions de millora en aquest sentit entre l’1 de gener de 2022 i el 31 d’agost de 2023. I el procediment de concessió d’aquestes subvencions és per concurrència competitiva.
La Direcció General d’Afers Religiosos del Departament de Justícia seleccionarà els projectes a subvencionar i prioritzarà, principalment, els que estiguin situats en els entorns de rendes més baixes, els que incideixin en les qüestions bàsiques de seguretat i salubritat, i aquells locals que no hagin rebut anteriorment cap subvenció pública per a l’adequació com a centre de culte.
Els centres de culte i el dret a la llibertat religiosa
La Generalitat de Catalunya va regular l'establiment de centres de culte mitjançant la Llei 16/2009, del 22 de juliol, dels centres de culte. Amb un triple objectiu: facilitar l'exercici del dret de llibertat de culte, donar suport als ajuntaments a l'hora de garantir aquest dret i vetllar per unes condicions adequades pel que fa a la seguretat i higiene dels locals. La creixent pluralitat religiosa a Catalunya ha comportat la necessitat d'establir nous centres de culte i, a tal efecte, construir o adequar locals.
Els centres de culte són espais indispensables per a l’exercici ple del dret a la llibertat religiosa i són el focus rellevant d’acció social i comunitària de les entitats religioses. Moltes comunitats no disposen dels recursos necessaris per mantenir els locals amb totes les condicions que la prevenció exigeix actualment.
La necessitat d’ajudar les entitats en aquest àmbit s’ha vist doblement accentuada pel fet que la pandèmia, per una part, ha reduït els recursos econòmics d’algunes comunitats que alhora han hagut d’incrementar la seva tasca social i, per l’altra, ha posat de relleu la necessitat de millorar les condicions sanitàries i de salubritat dels locals.