(Adoratrius) El Projecte Esperanza - Adoratrius, que treballa des de l'any 1999 oferint un suport integral a les dones que han patit el Tràfic d'Éssers Humans, ha atès fins a desembre de 2019 a un total de 1120 dones de 70 nacionalitats.
L'equip interdisciplinari treballa des d'una perspectiva de drets humans i gènere, amb un enfocament d'intervenció centrat en la víctima, en el seu benestar i en la garantia dels seus drets, tal com estableix el marc normatiu internacional.
El Projecte Esperanza, ha aplicat durant l'estat d'alarma les mesures de protecció decretades pels diferents ministeris i administracions autonòmiques i garanteix l'atenció integral a les dones víctimes de tràfic i els seus fills i filles, sense importar el tipus d'explotació que hagin sofert. Segons el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, aquestes entitats es consideren Servei Essencial ja que formen part de l'estratègia estatal de prevenció i lluita contra qualsevol manifestació de violència masclista durant l'aplicació de l'estat d'alarma per la crisi sanitària del coronavirus .
Dades sobre víctimes de tràfic ateses durant #COVID19
El Projecte Esperanza ha atès un total de 115 persones des que es va decretar l'estat d'alarma per la crisi sanitària. D'elles, 105 són dones i 10 són menors a càrrec de les seves mares. 85 dones han estat ateses telemàticament pels diferents serveis especialitzats de el projecte. Un 25% d'elles són antigues usuàries que s'han trobat en una situació de major vulnerabilitat a causa de la crisi.
Pel que fa als serveis residencials, 20 han estat acollides en els serveis residencials del Projecte, ocupant 13 places integrades en la Xarxa de Centres de la Comunitat de Madrid i 7 d'elles de sistema d'acollida de Protecció Internacional.
El servei especialitzat en la detecció i identificació de víctimes de tràfic d'éssers humans ha registrat 45 trucades o missatges de WhatsApp al telèfon d’emergències 24h. De les quals en un 62% dels casos les dones han presentat indicis de tràfic.
Des del servei d'Intervenció social, s'ha articulat un programa de suport per pal·liar la situació de crisi, de què s'han beneficiat 24 dones. Iris Rodríguez, coordinadora d'Intervenció Directa de Projecte Esperanza afegeix: “Un total de 24 dones han accedit a el Programa de Suport a Crisi. Hem lliurat 22 ajuts econòmics per cobrir necessitats bàsiques com lloguer, alimentació, higiene i transport a 13 dones. També s'han repartit 11 paquets d'aliments quinzenalment a 9 dones i 4 dones han trobat feina en aquesta situació”.
Esmeralda. 28 anys. colombiana
“Vull agrair des del més profund del meu cor aquesta ajuda tan especial que se m’ha permès. En un moment de la meva vida que em vaig sentir tan sola, el projecte i les germanes m'han ajudat. Tinc llàgrimes de felicitat i el meu agraïment amb totes. És un respir tenir una mica de seguretat, un lloc on arribar i no patir”. Aquest és el testimoni de l’Esmeralda, una dona colombiana de 28 anys acollida al Projecte Esperanza.
Hi ha hagut un total de 1.195 intervencions en total per part dels serveis especialitzats que ofereix el projecte, en concret: 109 en atenció psicològica prestada a 34 supervivents, 98 en orientació sociolaboral, atenent a 30 dones, 258 intervencions d'Atenció social per a 80 persones, 185 intervencions en Atenció jurídica destinades a 59 persones i 80 intervencions en servei telefònic 24 hores derivades de les 45 trucades rebudes.
Ana Almarza, directora del projecte, afegeix: “Estem aplicant el pla de contingència desenvolupat per l'entitat de Adoratrius que ens permet continuar proporcionant amb seguretat assistència integral a les supervivents de tracta i els seus fills i filles, allotjades en els recursos d'acollida. Igualment, els equips professionals multidisciplinaris estan fent seguiment i responent per via telemàtica i telefònica a les necessitats de salut, jurídiques, d'atenció social i, especialment, d'atenció psicològica, tan necessària en aquest context tan complicat. Igualment, vam seguir atenent al telèfon d'emergència de 24 hores per donar resposta urgent als nous casos que es presenten”.
En aquests moments de gran incertesa sanitària, social i econòmica, Projecte Esperanza centra els seus esforços en garantir que les supervivents d'aquesta greu violació de Drets Humans vegin garantits els seus drets i tinguin accés a un procés de recuperació integral. L'organització, especialitzada en la lluita contra el tràfic i l'atenció integral a les víctimes i supervivents insisteix en la necessitat de promoure una llei Integral per a la prevenció, assistència i protecció de totes les víctimes del tràfic d'éssers humans, com a instrument fonamental per a garantir la protecció i accés a drets a què està obligat el nostre país, d'acord amb la normativa i els convencions internacionals, i en particular, amb l'obligació de diligència deguda per part de l'Estat cap a les víctimes de tracta.