Nota de les entitats titulars de les escoles concertades: Una actuació legal i objectiva
En relació a la notícia apareguda aquest dimarts al diari El Periódico, segons la qual “la Generalitat va desviar a l’escola concertada 81 milions de guarderies públiques” per a “gairebé la totalitat pressupostada el 2012 i el 2014”, hem d’afirmar el següent:
“Desviar” significa, en termes jurídics, exercir potestats per un òrgan de l’administració amb finalitats diferents de les establertes per l’ordenament jurídic. És una acusació molt greu en contra d’una autoritat pública, l’actuació de la qual hauria suposat que les escoles concertades haurien estat beneficiàries, de manera il·legal i contrària a l’ordenament, d’un finançament públic. Acusació gravíssima i temerària en contra de la llavors Consellera d’Ensenyament i de l’escola concertada.
Al sector d’escoles concertades se’ns fa molt difícil creure que la Consellera d’Ensenyament hagi procedit en contra de la norma i dels més elementals principis d’actuació d’una autoritat pública. D’acord amb la informació recollida, la transferència d’una partida a una altra tenia com a objectiu abonar el sou del professorat de pagament delegat, que és una obligació que l’Administració ha d’assumir per imperatiu legal (LEC, art. 205 i LOE, art. 117), a més d’una prioritat social. La trajectòria de la Consellera confirma la nostra incredulitat.
En cap cas els beneficiaris d’aquesta actuació han estat els centres docents. D’acord amb la normativa reguladora dels concerts, els beneficiaris directes han estat els treballadors i treballadores dels centres concertats, perquè l’Administració té com a obligació abonar els salaris del personal docent. Així ho estableix de manera clara i indiscutible la normativa reguladora dels concerts educatius, i aquesta ha estat la finalitat de l’actuació de la Consellera.
És forassenyat afirmar que, de manera directa o indirecta, els centres concertats hagin pogut ser còmplices d’una presumpta actuació contrària a l’ordenament per part de la Consellera d’Ensenyament.
Agrupació Escolar Catalana, Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, Federació Catalana de Centres d'Ensenyament de Catalunya, i Fundació Escola Cristiana de Catalunya