Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR/Montserrat) Comiat a la basílica de Santa Maria de Montserrat del savi i erudit mallorquí Josep Massot i Muntaner, mort aquest diumenge. Reconegut editor, historiador i treballador infatigable per la llengua i la cultura, sí. Però, sobretot, monjo de Montserrat. Així l’ha recordat aquest dimarts la comunitat monàstica en el seu funeral, abans de ser enterrat al cementiri de l’abadia.

“Va treballar incansablement per l’expressió més sublim de l’ànima d’un poble: la seva llengua i la seva literatura”, ha dit en l’homilia el prior de la comunitat, Bernat Juliol. El monjo ha destacat també l’aportació en l’estudi de la història de qui va dirigir durant més de cinquanta anys les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Un estudi que ha permès “saber d’on veníem” i “intuir els viaranys que el futur ens deparava”.

Amb tot, ha subratllat la centralitat de la dimensió religiosa en la vida de Massot: “Ser monjo d’aquest monestir no va ser quelcom de més en la seva vida i la seva obra sinó que va ser l’eix que va donar sentit i que va inspirar tot el seu llegat ingent”, ha apuntat. Ha descrit aquesta vocació monàstica, i en concret Montserrat, com allò que “va unificar totes aquestes dimensions de la seva vida”.

Conviccions fortes i formes suaus

Una vocació cristiana i monàstica que Massot “va viure amb joia i felicitat”. Juliol s’ha referit al discurs que va fer durant l’entrega del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el 2012: “Va dir que calia viure fortiter in re suaviter in modo (amb conviccions fortes però formes suaus)”. I ha valorat que “ell va viure i va morir així” perquè “marxà discretament, gairebé sense preavís, però amb la convicció que l’estava esperant aquell qui és l’Amor”.

Juliol ha presidit el funeral en absència del pare abat, Manel Gasch. Ho ha fet acompanyat del bisbe i exarca dels catòlics grecs de ritu bizantí, Manel Nin, que presidirà aquest dimecres la missa en honor a la Mare de Déu de Montserrat amb motiu d’aquesta solemnitat, l'abat emèrit Josep M. Soler. La celebració ha tingut lloc en el marc de la missa conventual, ha comptat amb els cants de l’Escolania i s’ha pogut seguir per Montserrat Ràdio i Montserrat TV.

Han acompanyat la comunitat benedictina i els familiars de Massot, l’abadessa de Montserrat, Maria del Mar Albajar, i una petita representació del clergat, amb el rector de l’Ateneu Sant Pacià, Armand Puig. No hi ha pogut assistir el bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, que aquesta setmana és a l’assemblea plenària de la Conferència Episcopal Espanyola, a Madrid. De l’àmbit polític, hi han participat, entre d’altres, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, l’expresident Joaquim Torra, l’alcalde de Monistrol, Joan Miguel, l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, la directora general d’Afers Religiosos, Yvonne Griley, el diputat de Junts per Catalunya Francesc de Dalmases.

Podeu recuperar l’homilia de la celebració aquí:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.