Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Valentina Laferrara –CR) L’espiritualitat, la música i la intel·ligència artificial es donaran cita aquest dijous, a les vuit del vespre a ‘Acte de fe’. Una cerimònia sonora que explora el paral·lelisme entre la religió i la tecnologia a través d’elements en comú com la jerarquia, la simbologia, la iconografia, la gestió de l’ànima, el poder i l’arquitectura, i la relació que tenen els artistes en escena amb la religió.

L’espectacle, que es podrà gaudir de forma gratuïta en streaming a través del lloc web i el canal de Youtube d’Eufònic, compta amb la col·laboració en la producció d’Arts Santa Mònica, i és interpretat per Carlos Martorell (direcció, sintetitzadors i artiphon), Adrià Grandia (viola de roda i sintetitzador modular) i Marc Vilajuana (veu).

Al seu costat, tocarà en directe una intel·ligència artificial entrenada amb més d’11.000 partitures religioses que provenen de l’Edat Mitjana, del Renaixement i de material tradicional. L’algoritme és una coproducció d’Eufònic, Fira Tàrrega i Fira Mediterrània de Manresa, i compta amb el suport de Convent de les Arts d’Alcover i Konvent.0.

Projectar una fe

‘Acte de fe’ és un espectacle que va començar a gestar-se el novembre de 2019, després d’una sèrie de converses informals en què Martorell va percebre que la tecnologia del segle XXI s’estava relacionant amb les persones de la mateixa manera que ho havia fet la religió. “Penso en iconografia i jerarquia, però també, en intel·ligència artificial perquè per entendre, relacionar-se i fusionar-se amb ella cal projectar una fe”, explica Martorell. A partir d’aquesta premissa, es construeix un espectacle en forma de litúrgia, que compta amb una introducció, un nus amb una aproximació a la comunitat i un final comunitari.

La introducció anirà a càrrec de la intel·ligència artificial, representada en tres pantalles i un fraseig a l’estil medieval. El desenvolupament està marcat pels artistes, que s’incorporen un a un interpretant instruments clàssics i utilitzant la veu. “Ens fiquem a sobre i, així, ella (la intel·ligència artificial) comença a tocar amb nosaltres”, apunta Martorell i hi afegeix: “Es va creant un paisatge sonor que genera certes sensacions i convida a fer el mateix viatge espiritual”. L’objectiu és permetre que l’espectador ocupi un espai en la peça artística sense donar-li les coordenades exactes de com fer-ho. “El missatge espiritual no és clar, no s’imposa”, assenyala. El concert tanca amb el protagonisme de la veu humana i de forma totalment comunitària.

‘Acte de fe’ proposa aquest viatge sensorial que convida a percebre el paral·lelisme entre la religió i la tecnologia mitjançant la confluència d’instruments clàssics, veu i intel·ligència artificial. “És una experiència única”, va assegurar Martorell després d’indicar que es tracta d’una performance del segle XXI que intenta explicar, mitjançant la tecnologia, l’universal de la religió. És, en definitiva, una cerimònia sonora que busca connectar amb el costat espiritual de les persones mitjançant partitures que fusionen la religió més tradicional amb els avenços tecnològics.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.