Vés al contingut
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "És el pitjor que li pot passar a un monjo; que et facin abat". És el que comentava un membre de la família cistercenca quan s'ha acabat la cerimònia de benedicció del nou abat de Poblet que s'ha celebrat aquest dissabte al monestir. Certament, quan Octavi Vilà va entrar a Poblet fa onze anys no ho va fer amb ganes de ser el centre d'atenció d'actes concorreguts com el d'aquest dissabte, de concedir entrevistes i sortir a les fotos, d'acompanyar visites il·lustres, ni de portar mitra i bàcul. Però amb aquest acte també s'ha vist que Poblet guanya una nova veu en el panorama espiritual català. Un abat que primer de tot vol continuar sent monjo, encara que l'hagin fet abat.

"Sóc abat per a vosaltres, sóc monjo amb vosaltres", afirmava Octavi Vilà al final de la cerimònia de benedicció abacial. "I el monjo és primer de tot un servidor de Crist" i "no ha d'anteposar res a l'Amor de Crist". Per això, el nou abat ha remarcat que "l'abat ha de viure l'amor a Déu i als germans no deixant de ser monjo: és monjo per la vocació, es deu a la seva vocació de cercador de Crist; i és abat per necessitat, per servei. Cal doncs que la necessitat no perjudiqui la vocació".

Vilà ha parlat d'un abat que "ha d'ensenyar els preceptes més servint que manant", ja que exerceix "un servei que és fruit de l'amor". I ho fa en una comunitat està ha d'estar "constituïda a imatge de les primeres comunitats cristianes". Per això, "si l'abat ha d'ensenyar més amb l'exemple que amb la paraula, la comunitat ha d'escoltar i respondre més amb actes que amb mots".

En la intervenció final ha afegit que aquest servei també es concreta en un "servei i amor al país". Per l'abat de Poblet, "com l'Església encarnada en aquest poble dóna fe de la realitat nacional de Catalunya -tal com ens diu el document dels bisbes catalans Arrels Cristianes de Catalunya- també aquest lloc, el nostre monestir, profundament arrelat al país, és una part fonamental del seu passat, alhora protagonista del seu present, i alhora un referent pel seu futur".

Octavi Vilà també ha fet una menció especial als seus antecessors. Josep Alegre, abat quan ell va entrar al monestir, i Maur Esteva, amb qui va tenir una llarga relació d'amistat i que el va encaminar cap a la vida monàstica. [Podeu escoltar el discurs sencer en el vídeo]

Un auditori de l'Esperit Sant

La benedicció abacial com la d'aquest dissabte no és una ordenació ni una presa de possessió. Des de que Octavi Vilà va ser elegit per la comunitat cistercenca de Poblet el 3 de desembre ja és abat en plenes funcions. Però la benedicció és el moment per mostrar públicament l'acceptació d'aquest servei i rebre solemnement el llibre de la Regla de Sant Benet que ha de guiar l'actuació de l'abat, i també l'anell, la mitra i el bàcul que el distingeixen. [Podeu veure el llibre de la celebració aquí]

L'abat general de l'ordre cistercenc, el suïs Mauro-Guiseppe Lepori, ha presidit la celebració acompanyat dels arquebisbes Jaume Pujol, Joan Josep Omella, Joan-Enric Vives i el cardenal Lluís Martínez, i gairebé tots els bisbes catalans. L'abat emèrit de Poblet, Josep Alegre, és qui ha pronunciat la petició de la benedicció per al nou abat.

Lepori ha llegit l'homilia amb un excel·lent català en la que ha dibuixat les característiques que ha de tenir un bon abat. El seu exercici "ha d'encarnar el mestre i el pare misericordiós dels seus germans". I per l'abat general la clau està en l'escolta, perquè "la saviesa no és un arxiu".

L'abat ha convidat a "evitar la xerrameca", la "dels qui es creuen ser ells mateixos la veritat, sense arrelar-se en la Paraula de Déu". Per això ha insistit en la necessitat que té tot mitrat d'estar sempre atent a la Paraula de Déu. Mentre "l'arrogància és la paraula que no escolta", per contra, "l'abat és cridat a l'escolta". I la principal funció de "la paraula de l'abat és d'educar en l'escolta" i afavorir que la comunitat sigui "un auditori de l'Esperit Sant" i que el silenci sigui "per escoltar la Paraula".

Lepori també ha posat l'accent en la senzillesa de la figura de l'abat perquè "els millors administradors dels tresors de Déu són els captaires". "Ai dels superiors que es creguin obligats a ser perfectes!", ha alertat, perquè "a qui molt se li ha perdonat, ha de perdonar més".

La família cistercenca

Malgrat l'amenaça d'una gran nevada, en arribar a Poblet els assistents a la celebració només s'han trobat un paisatge bucòlicament enfarinat. A més d'una Església plena de fidels, hi ha hagut una àmplia representació institucional encapçalada pel vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, i l'alcalde de Vimbodí i Poblet. També hi han assistit diversos alcaldes de la Conca de Barberà i el de Tarragona, ciutat natal del nou abat, i el president de la Diputació de Tarragona.

Octavi Vilà també ha estat acompanyat de la família cistercenca de Catalunya: l'abadia de Solius i els monestirs femenins de Vallbona de les Monges i de Santa Maria de Valldonzella. L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i les abadesses de Sant Pere i Sant Benet, Esperança Atarés i Maria del Mar Albajar, han encapçalat una àmplia presència benedictina amb qui els cistercencs comparteixen els orígens fundacionals de Sant Benet. També hi hagut una bona representació dels principals ordes religiosos, amb el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, Màxim Muñoz, i del clergat de Tarragona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.