Vés al contingut

(Jordi Llisterri –CR) Aquest dissabte se celebrarà a Poblet la benedicció del nou abat, Octavi Vilà. La comunitat cistercenca del monestir el va escollir abat el passat 3 de desembre després de la renúncia de l'abat Josep Alegre, que havia complert els 75 anys.

L'abat Octavi Vilà té 55 anys i és el que se'n diu una vocació tardana. Va entrar al monestir només fa deu anys després de vint-i-cinc anys de vida professional entre llibres. Però des de petit ja tenia una relació personal amb l'abadia, especialment amb l'abat Maur Esteva. Té una amplia formació: llicenciat en Geografia i Història i diplomat en Biblioteconomia, i amb dos postgraus, de Noves Tecnologies de la Informació i de Gestió Cultural. Després va fer la formació a la Facultat de Teologia de Catalunya i va ser ordenat sacerdot el maig de l'any passat.

"Si Déu no t'omple la vida difícilment pots optar per la vida monàstica". És la resposta que dóna quan explica la seva trajectòria vocacional. Es va decantar per dedicar-se "a la recerca de Déu, que dura tota la vida i no s'acaba fins al final".

L'abat Vilà creu que aquesta experiència també ajuda a la gent i que "el món continua necessitant aquest tipus de vida en recerca de Déu". Ho veu amb el contacte amb els hostes que s'apropen al monestir, entre els quals també hi ha gent allunyada de la fe: "Veuen en la vida monàstica gent que ho ha deixat tot i que intenta viure la seva vida amb autenticitat". Un apostolat testimonial. I un testimoni que ara s'adapta als nous temps i que Vilà també realitza a través del blog que va obrir just després de ser escollit abat.

En l'entrevista també parla de la relació entre Poblet i Montserrat. És una altra realitat monàstica que també coneix de prop i que "no és tant diferent".

Octavi Vilà ha iniciat una nova etapa com abat d'una comunitat de 31 monjos. Un monestir que "és un referent per a la nostra història i és el monestir nacional de Catalunya per excel·lència". [Es pot veure també l'entrevista sencera aquí]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.