Jordi Llisterri -CR/RomaEl pelegrinatge de Montserrat a Roma s’ha tancat aquest dilluns al matí recordant els qui ens han precedit. La basílica papal de Santa Maria la Major ha acollit una missa en sufragi de tots els difunts de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat presidida per l’abat Manel Gasch.
L’abat ha remarcat el sentit de tot pelegrinatge i s’ha congratulat per la bona acollida que ha tingut aquesta iniciativa de la Confraria per celebrar els 800 anys. L’èxit del pelegrinatge amb més de 800 persones “ens ensenya tot allò que som capaços de fer quan estem motivats”. Una motivació que “quan és una il·lusió, quan hi ha un motiu, el camí es fa més lleuger”. L’abat també ha agraït a totes les persones implicades des de fa més d’un any en l’organització, i especialment l’empenta que hi ha donat el pare Joan M. Mayol.
L’abat també ha formulat un relat del pelegrinatge que va començar a la basílica d’advocació mariana del Trastevere i acaba també en una basílica mariana. Entremig, les basíliques de Sant Pere i la de Sant Pau, els apòstols de referència del catolicisme. Quatre de les set basíliques majors de Roma.
Com durant tot el pelegrinatge, la imatge de la Moreneta beneïda pel papa Francesc ha presidit la celebració i la Rosa d’Or amb la que va distingir la Mare de Déu de Montserrat.
La missa ha estat concelebrada amb els bisbes catalans que encara estaven a Roma: l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas; el d’Urgell, Joan-Enric Vives; el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau; el de Tortosa, Sergi Gordo; l’auxiliar de Barcelona, David Abadias; i el representant del bisbat de Girona, Joan Amich. També s’hi ha sumat Valentí Miserachs, canonge de la Basílica de Santa Maria la Major i músic establert a Roma des dels anys 70. L’abat li ha agraït que compongués la Sardana de la Pau que dissabte es va lliurar al papa Francesc.
Acabada la missa els grups de pelegrins que no van haver de tornar diumenge al vespre han iniciat el retorn ocupant els diversos vols entre Roma i Barcelona durant tot el dia.