Vés al contingut
abat-premis-or
Fotografia: Abadia de Montserrat.
Galeria d'imatges

Abadia de Montserrat Treballar perquè la imaginació es tradueixi en paraules i fer-ho en català és un acte de generositat. Ho ha dit l'abat de Montserrat, Manel Gasch, aquest dimecres en l'acte de lliurament dels Premis Crítica Serra d'Or que ha tingut lloc a l'Espai Endesa de Barcelona. En l'acte, l'abat també ha recordat "la feina infinita" de Josep Massot per la llengua i la cultura.

En la seva intervenció, Gasch ha felicitat els guardonats i ha mostrat la seva admiració "per la vocació d'escriptors". Una vocació carregada de la paciència necessària "perquè la imaginació es tradueixi en paraules" i que, aquestes, "s'escriguin per ser compartides". Fer això, fer-ho bé i fer-ho en català, ha dit l'abat, "és un acte de generositat".

Manel Gasch ha destacat la feina d'escriure un llibre i la pretensió "que algú s'hi passi unes quantes hores llegint-lo" en una societat que ha descrit com a "volàtil". Per a ell, és "un acte de fe en la humanitat". "Una fe que proclama que som capaços de llegir una novel·la, un assaig, un llibre infantil i d'acabar-lo", hi ha afegit.

Al llarg del discurs, l'abat ha subratllat la passió per les lletres dels monjos de Montserrat. "La nostra cultura ens ha fet estimar el català com la llengua pròpia de quasi tots i de la comunitat", ha dit. En aquest sentit, s'ha referit a aquesta estima com un motor per reprendre l'activitat editorial amb les publicacions dels inicis del segle XX, sota la visió d'Antoni Maria Marcet.

Víctor Garcia Tur, Carles Dachs, Joan Todó i Josep Maria Jaumà, entre els guardonats amb els Premis Crítica Serra d'Or 2022

“Fa un cert vertigen adonar-se’n que en aquesta perspectiva històrica de cent anys, el pare Josep Massot n’hagi ocupat la meitat, cinquanta, essent el pal de paller i l’impulsor de tota l’activitat editorial del monestir", ha reconegut Gasch. En la seva intervenció, ha recordat al monjo en els primers Premis Crítica Serra d'Or després de la seva mort aquest 24 d'abril. Ha parlat de la "feina infinita" de Massot i la seva idea que "hi havia tantes coses per fer, per estudiar, per escriure que no bastava una vida ni dues per fer-les".

Ha recordat les paraules de Massot en l'homenatge que se li va fer amb motiu del seu vuitantè aniversari i els cinquanta al capdavant de Publicacions de l'Abadia de Montserrat (PAMSA). Unes paraules que ha assegurat que va ser "molt humils en parlar d'ell, generoses respecte dels altres, seriosament preocupades i reivindicatives quan parlava dels perills per la cultura i la llengua catalana". "La seva vida és l’estímul més gran per la comunitat de Montserrat a continuar en el compromís editorial mantingut durant tants anys”, ha conclòs l'abat de Montserrat.

L’acte de lliurament dels Premis Crítica Serra d’Or 2022, que enguany arriben a la 56a edició, s’ha celebrat a l’Espai Endesa de Barcelona i, a més de l'abat de Montserrat i Francesc-Marc Álvaro, hi ha participat Núria Mañé, directora de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

"El seu llegat ens esperona"

Per la seva banda, el cap del consell de redacció de la revista Serra d'Or, Francesc-Marc Álvaro també ha lamentat el traspàs de Massot. "Una pèrdua per la cultura d'aquest país i, de manera especial, per a PAMSA", ha dit. Álvaro ha explicat que Massot s'estimava molt aquesta jornada: "era feliç de poder repartir uns guardons que subratllen l'excel·lència, l'originalitat i la intel·ligència dels nostres creadors".

El cap del consell de redacció de la revista ha recordat que Massot “ha estat i és un referent i un exemple". "De feina ben feta, d’amor a la cultura, de mentalitat oberta, i de catalanitat", ha dit. Ha destacat el camí marcat pel monjo: "volem ser-ne continuadors fidels". "El seu llegat ens esperona”.

“Els Premis Crítica Serra d’Or són una prova que la nostra cultura i la nostra llengua, malgrat alguns problemes i algunes percepcions, gaudeixen de bona salut". Per a Álvaro, el debats pessimistes sobre la llengua i la suposada decadència de Barcelona o del país "s’han de confrontat amb la realitat d’una literatura, un teatre, un cinema i altres arts que ens confirmen com una nació viva i oberta al món". "Som un país que parla al món i del món des d’una cultura dinàmica, robusta i moderna, que beu d’una tradició rica i que sap connectar amb els canvis globals", ha dit. "Aquests premis ho confirmen un any més", ha conclòs.

Premis de literatura i assaig, recerca o arts escèniques

L’obra L’aigua que vols (Enciclopèdia Catalana i Òmnium Cultural), de Víctor Garcia Tur, ha estat guardonada amb el Premi Crítica Serra d’Or de Novel·la 2022; Vent a la mà (Edicions 62), de Carles Dachs, ha rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Poesia 2022; Joan Todó, amb La verda és porta. Vida i opinions de Joaquim Soler i Ferret (Godall edicions), el Premi Crítica Serra d’Or 2022 d’Assaig; Joana Masó, el Premi Crítica Serra d’Or 2022 d’Estudis Literaris per Tosquelles. Curar les institucions (Arcàdia); i Josep M. Jaumà, el Premi Crítica Serra d’Or de Traducció 2022 per Poesia completa, T. S. Eliot (Edicions de 1984). Aquests han estat els premiats en l’apartat de 'Literatura i Assaig'.

Pel que fa a l’apartat de 'Recerca', Mariona Lladonosa i Manuel Lladonosa han guanyat el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2022 (Humanitats) per l’obra Una cultura per al poble. El Congrés de Cultura Catalana i la modernització de la catalanitat (1975-1977) (Grup Enciclopèdia), per l’anàlisi exhaustiva del que va representar el Congrés, un resum molt assenyat dels diferents continguts i una anàlisi valorativa dels principals actors i assoliments. La nova geografia de la Catalunya postcovid (Institut d’Estudis Catalans), coordinat per Jesús Burgueño, ha obtingut el Premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2022 (Ciències), per una visió polièdrica sobre com es presenta el segle XXI per a Catalunya, amb totes les oportunitats i les amenaces que la pandèmia, el canvi climàtic i la resta de crisis suposen per al país. I Segundo diccionario de los catalanes de México (Institut d’Estudis Catalans), de Gemma Domènech, Salomó Marquès, José M. Murià i Angélica Peregrina, han rebut el Premi Crítica Serra d’Or de Catalanística 2022 per ser una biografia de més de dos centenars de catalans que trobaren en la República Mexicana una nova pàtria.

Dins l’apartat d’'Arts Escèniques', l’obra d’Òscar Intente La idea d’Europa, de George Steiner s’ha endut el Premi Crítica Serra d’Or d’Arts Escèniques al muntatge teatral 2022 per la fidelitat i l’eficàcia amb què Òscar Intente trasllada a escena l’assaig homònim de George Steiner en un muntatge que incita a reflexionar i debatre sobre el passat d’Europa i el futur que es vol construir com a europeus. Malditas Plumas, de Sol Picó, el Premi Crítica Serra d’Or d’Arts Escèniques a l’espectacle de dansa 2022 per la brillant recreació de l’afinitat històrica entre el cabaret del Paral·lel barceloní i el parisenc de començament del segle XX, que culmina una dilatada i fructífera trajectòria com a coreògrafa i ballarina. El Premi Crítica Serra d’Or d’Arts Escèniques 2022 a l’espectacle de pallassos ha estat per a Gran Reserva, de Rhum & Cia., per la consolidació que Rhum & Cia. Mentre que el Premi Crítica Serra d’Or d’Arts Escèniques 2022 a l’aportació més interessant ha estat per a la Col·lecció Teatre, de Lleonard Muntaner Editor, per la seva aposta de qualitat a favor de la publicació de literatura dramàtica catalana i l’anostrament de la dramatúrgia estrangera més rellevant amb acurades traduccions.

Finalment, en l’apartat de 'Literatura Infantil i Juvenil', el Premi Crítica Serra d’Or 2022 Infantil ha estat per a Espècies extraordinàries (Birabiro), amb text de Salvador Comelles i il·lustració de Christian Inaraja. I el Premi Crítica Serra d’Or 2022 Juvenil (Coneixements) li ha estat concedit a la Col·lecció Petit Sàpiens, d’Ara Llibres.

El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2022, en l’apartat de 'Literatura i Assaig', ha estat format per Borja Bagunyà, Júlia Ojeda, Vinyet Panyella, Marina Porras i Xulio Ricard. En l’apartat de 'Recerca' l’han compost: Montserrat Bacardí, Jordi Casassas, Joandomènec Ros, Margalida Tomàs i Francesc Vilanova. Agnès Blot, Francesc Foguet, Santi Fondevila, Jordi Jané i Bàrbara Raubert han constituït el jurat d’'Arts Escèniques'. Mentre que el de 'Literatura infantil i juvenil', també per encàrrec de Serra d’Or, l’han format Mònica Baró, Joan Bustos, Núria Càrcamo, Teresa Mañà i Núria Ventura.

Les obres premiades corresponen a les més destacades de les publicades l’any 2021, i sense que s’hagin presentat a concurs. Cal recordar que els Premis Crítica Serra d’Or no tenen dotació econòmica i consisteixen essencialment en la proclamació del veredicte i en el lliurament d’una serreta d’or, de solapa, que representa la distinció que atorga la revista Serra d’Or.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.