Vés al contingut

Per saber-ne més

(Direcció General d’Afers Religiosos) El 68,1% dels catalans consideren molt important tenir coneixements sobre les diferents confessions religioses, segons es desprèn del Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat 2016, encarregat per la Direcció General d’Afers Religiosos, del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Aquest percentatge és un 7% superior a les dades de l’anterior estudi, de l’any 2014. El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat que el Baròmetre “permet fer una anàlisi de l’evolució de les dades de l’estudi en què s’avalua el coneixement de la població catalana i la seva actitud vers la diversitat religiosa”.

Segons el Baròmetre, també s’ha incrementat el nombre de persones que consideren molt o força important que les institucions públiques i les confessions religioses col·laborin més (s’ha passat d’un 58,1% dels enquestats l’any 2014 a un 62,8% en el darrer baròmetre). Igualment ha crescut el nombre de ciutadans que considera molt o força important que les administracions públiques promoguin el diàleg interreligiós entre les diferents confessions religioses del país (passant d’un 60,5% el 2014 a un 65% aquest 2016).

En aquest sentit, el director general d’Afers Religiosos ha afirmat que “és una mostra del suport a les polítiques de gestió de la diversitat religiosa”. Vendrell també ha posat en relleu el baix percentatge de persones que manifesten haver sentit ofesos els seus sentiments religiosos.

Entre les principals conclusions de l’estudi també destaquen la consolidació de l’aposta per la cultura religiosa a l’escola, la millora de la percepció pel que fa a les relacions entre les diferents comunitats religioses i la baixa percepció de discriminació per motius religiosos (un 5,5% dels enquestats). Així, un 72,1% dels enquestats està a favor que el sistema educatiu incorpori un nova assignatura sobre les principals religions del món.

D’altra banda, l’estudi ha detectat un augment significatiu de les reticències a tenir un centre de culte a prop de casa. Aquest increment afecta totes les religions, tot i que és més destacat en el cas dels centres islàmics (54,2%) i els salons del regne dels testimonis de Jehovà (42,6%).

Un retrat de la realitat religiosa a Catalunya

La Direcció General d’Afers Religiosos, en col·laboració amb el Centre d’Estudis d’Opinió, ha elaborat aquesta segona onada del Baròmetre a partir de 1.600 enquestes presencials a persones majors de 16 anys, escollides de forma aleatòria i representativa arreu de Catalunya.

El Baròmetre sobre la religiositat i sobre la gestió de la seva diversitat 2016 ofereix un retrat de la realitat religiosa catalana i de la convivència entre les diverses confessions a partir de set grans àmbits: el nivell de coneixement sobre la diversitat religiosa a Catalunya; la identitat religiosa; l’educació religiosa; les relacions personals; la percepció de la llibertat religiosa; l’acceptació de la diversitat religiosa; i la valoració de les polítiques públiques.

Temàtica
Territori
Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.