Vés al contingut

(Fundació “La Caixa”) La primera edició del programa de beques de grau de la Fundació “la Caixa” ha atorgat 5 beques a estudiants catalans amb talent. Uns ajuts que se sumen a les 45 beques dels estudiants de l’estat espanyol que també ha atorgat aquest programa. Els 50 estudiants han aconseguit una mitjana de nota final de batxillerat o de cicle formatiu de grau superior de 9,74 sobre 10.

L’objectiu principal d’aquest nou programa és promoure la igualtat d’oportunitats en l’accés a la formació universitària i oferir, alhora, un suport integral a l’estudiant que li permeti desenvolupar al màxim el seu potencial i assolir l’excel·lència acadèmica. Això té un impacte positiu, no només per a ells mateixos, que podran accedir a la formació universitària que vulguin i tenir més oportunitats en el futur, sinó també per al seu context familiar, afavorint un ascens social del seu entorn.

Més que una beca

Aquestes noves beques de la Fundació ”la Caixa” inclouen una dotació econòmica mensual que permet als estudiants tenir una dedicació plena als estudis, com també un ajut inicial per adquirir material i equipament informàtic. A més d’aquestes dotacions econòmiques, el programa també preveu un ajut addicional per a estades internacionals, cursos d’idiomes i un programa d’acompanyament i formació en habilitats transversals per dotar els estudiants de les competències necessàries per assolir l’excel·lència acadèmica.

Algunes xifres sobre les beques

Els cinc becats de Catalunya són de Barcelona, Vic, Lleida, Tarragona i Reus. Del total de 50 estudiants que han obtingut una beca de grau de la Fundació “la Caixa”, el 60 % són dones. Els becaris d’aquesta primera convocatòria es distribueixen per més de 20 universitats del territori espanyol. Concretament, aquests estudiants han començat a cursar el grau en centres de la Comunitat de Madrid, Catalunya, Comunitat Valenciana, Andalusia, Castella i Lleó, Canàries, Galícia, Múrcia, País Basc, Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa i Cantàbria.

Pel que fa a disciplines, hi ha 14 becaris que estudiaran carreres de l’àmbit de les ciències socials, 13 de l’àmbit de ciències de la vida, 12 que cursaran estudis d’arts i humanitats i 11 que faran graus de l’àmbit de les ciències teòriques i aplicades.

Transparència i rigor

Els programes de beques de la Fundació ”la Caixa” són reconeguts pel rigor i la transparència dels seus processos de selecció. L’avaluació i la selecció de les sol·licituds d’aquest nou programa de beques s’han desenvolupat en règim de concurrència competitiva. El procés ha comprès dues fases: una primera fase de preselecció, en la qual es van escollir els 150 candidats amb més bona nota d’expedient, i una segona fase, en la qual els candidats preseleccionats van ser convocats a una entrevista personal davant d’un comitè d’avaluació extern, que va escollir els 50 candidats que complien millor els requisits establerts en aquesta convocatòria de beques.

Suport integral a l’excel·lència acadèmica i investigadora

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” va néixer el 1982 amb l’objectiu de fomentar la mobilitat internacional i impulsar la formació d’excel·lència i la investigació a les millors universitats i centres de recerca del món, a través del seu programa de postgrau a l’estranger. Més tard, amb els programes de doctorat i postdoctorat a Espanya i Portugal, es va apostar per atraure i retenir el millor talent investigador espanyol i internacional, i fomentar la recerca puntera a la península Ibèrica. Durant aquests 40 anys, ja són més de 5.400 els estudiants i investigadors que han obtingut una d’aquestes beques.

Ara, amb el nou programa de beques de grau de la Fundació ”la Caixa”, l’entitat cobreix totes les etapes de la formació universitària i postuniversitària, al mateix temps que fa un nou gir i combina, per primera vegada, l’excel·lència acadèmica que caracteritza aquests ajuts amb l’equitat social. El pressupost de la primera convocatòria d’aquest programa és de 2,3 milions d’euros.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.