Amb el suport de: | |
|
|
BAULA “Sant Jordi, llibres i roses”. Per molts és considerat el millor dia de l’any. La diada de Sant Jordi, patró de Catalunya, és el dia que “els carrers s’omplen de paradetes de roses i llibres que les persones que s’estimen es regalen les unes a les altres”. O així ho descriu Elena Ferro al conte Sant Jordi. Juntament amb la història tradicional, amb els anys també han sorgit altres relats que adapten la famosa llegenda. És l'exemple d'alguns dels contes que, amb motiu d’aquesta diada, l’editorial Baula recomana sobre la llegenda de sant Jordi vista de diferents maneres.
El petit Sant Jordi, de Josep-Francesc Delgado (BAULA, 2009)
“El petit Jordi es conformava passejant amb el seu cavall, blanc com el del mateix Sant Jordi, pels boscos que tenia a prop”. Aquesta és la història d’en petit Jordi. Un nen descendent d’un nebot de sant Jordi que voldria ser cavaller i empaitar dracs. Però un dia troba un dragonet que plora i se’n compadeix. Els problemes del dragonet venen d’un nen molt entremaliat, en Pere de cal Cullera. Aconseguir que en Pere de cal Cullera entengui el que està ben fet i el que no ho està tant costarà més que empaitar dracs.
Sant Jordi, d'Elena Ferro (BAULA, 2014)
“De la sang que la ferida del monstre havia deixat a terra, en va néixer un roser”. Un conte basat en la tradició de Sant Jordi, explicat per en Sebastià Panarra, el follet de les festes. En aquest llibre es descobreix com va ser que sant Jordi es va convertir en símbol de la victòria del bé sobre el mal. I per què el 23 d’abril se celebra com una exaltació de l’amor i de la cultura catalana.
Sant Jordi a la cova del drac, de Vivim del cuentu (BAULA, 2014)
"Llavors va aparèixer el drac. Feia quatre metres d’alt per dos d’ample, i duia un davantal de color rosa”. Així descriuen al terrible drac en el conte de Sant Jordi a la Cova del Drac, on s'explica una versió amb humor de la coneguda llegenda de sant Jordi: noble i valent cavaller, heroi... en diferents escenaris recollits per la tradició popular catalana. Una nova versió de la llegenda girada com un mitjó en la qual descobrireu que el que en realitat li encanta fer al Drac és cuinar.
La Jordina i el drac parrac, de Pep Molist (BAULA, 2017)
Un petit drac anomenat Parrac és el fill orfe de la Magalona, coneguda com a "Drac de Sant Jordi". Fa poc, ha estat adoptat per la Jordina i el seu pare, el llenyataire. Com que és un drac, hi ha un munt de gent que es malfia d’ell. La Jordina, la seva amiga, l’ajudarà a demostrar als altres que de vegades les aparences enganyen. I és que el que en Parrac vol de veritat és ajudar les persones i els animals que ho necessiten.