Vés al contingut
El darrer cartell de la col·lecció, sobre el treball decent.

Per saber-ne més

(Laura Mor –CR) La publicació de cartells és una mecànica adquirida en l'organització d'esdeveniments. També en l'àmbit religiós, que promou desenes d'iniciatives cada dia al nostre país. Avui ens fixem amb la col·lecció de cartells que va engegar fa tres anys el Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona (CPL). Neixen com a eina pastoral i ja en tenen 30 de publicats.

El director de la col·lecció, Xavier Aymerich, considera que “la cartellera a les esglésies i als locals parroquials està molt consolidada”. El CPL ha volgut superar el cartell efímer, que caduca quan l'acte que anuncia ja ha passat: “En aquest punt som una mica més innovadors, tenim vocació de permanència”, apunta.

“A Catalunya fugim d'una estètica més clàssica”

L'editorial ja havia fet cartells en altres èpoques a partir de l'evangeli dels diumenges i també dels temps litúrgics. Però, segons Aymerich, aquelles edicions tenien “uns dissenys i unes estètiques superades avui dia”.

Aquí és on posen avui la banya: “Busquem una estètica actual que connecti amb el món d'avui”. En aquest sentit, el director de la col·lecció valora un tarannà específic en el disseny de material pastoral en l'àmbit català: “A Catalunya fugim d'una estètica més clàssica que, en altres llocs encara es manté”.

Cartells amb finalitat pastoral

L'actual etapa comença el 2013. “La idea va sorgir a partir que la Conferència Episcopal Tarraconense ens van demanar un cartell amb motiu de l'Any de la Fe”. Amb el lema 'Tingues fe i no tinguis por', aquella imatge va tenir una àmplia difusió. “Ens va donar la idea de fer servir els cartells per fer un treball pastoral i encetar una nova sèrie”, explica Aymerich.

La col·lecció s'insereix en les publicacions periòdiques de Missa dominical i es divideix en quatre sèries temàtiques. Tenen cartells dedicats als temps litúrgics i les festes litúrgiques, com ara l'Advent, Quaresma, Setmana Santa, el Tridu pasqual o l'Epifania. Una segona sèrie es correspon a les pregàries: han editat cartells amb l'Ave Maria, el Credo, el Magníficat, el Parenostre o la seqüència de Pentecosta. La tercera sèrie recull els 7 sagraments. I la quarta, amb el títol 'vida cristiana', treballa la transmissió de valors i actituds.

El darrer cartell publicat entra en aquest bloc i reivindica el treball digne. L'han precedit imatges sobre el perdó, els malalts, l'acollida als immigrants o el valor del diumenge. També dins de 'vida cristiana' van publicar el cartell que va acompanyar l'Any Sant de la Misericòrdia i que va tenir molta difusió. El lema 'Misericordiosos com el pare' acompanya el quadre del fill pròdig de Rembrandt: “El nostre cartell va ser la iconografia de l'Any de la Misericòrdia a totes les diòcesis de Catalunya”.

Ambientar i motivar

Les finalitats d'aquestes publicacions són variades. “L'ús inicial era ambientar temps litúrgics forts a les esglésies; però s'ha anat eixamplant”. Els cartells serveixen per motivar valors i actituds, per ambientar la sala de catequesi o els despatxos parroquials i també com a eina catequètica, com en el cas de les imatges sobre els sagraments o les oracions.

L'equip de Missa dominical també publica unes targetes encartades a aquesta revista, que complementen els cartells. Aquestes petites cartolines en forma rectangular, inclouen pregàries i també tenen utilitat pastoral. “Serveixen per repartir a la catequesi per aprendre les oracions, en la preparació del baptisme o quan es vulgui fer pregària”. Per exemple: “La pregària davant del pessebre, molt adient per Nadal, o la pregària davant de la creu, molt adient per setmana santa”.

Tant les targetes com els cartells es comercialitzen a través del web del Centre de Pastoral Litúrgica. Pel que fa als cartells, es poden comprar de forma individual o per subscripció. N'editen sis exemplars l'any.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.