Vés al contingut
Galeria d'imatges

(URL) La Universitat Ramon Llull, en el marc del projecte d'agregació Aristos Campus Mundus, ha organitzat a la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (HTSI) de la Universitat Ramon Llull (URL) la jornada sobre refugiats i migrants 'Viatge sense retorn?' amb testimonis directes i professionals experts en migració, que s'ha celebrat divendres i ha comptat amb un centenar d'assistents.

Josep Maria Garrell, rector de la URL, ha inaugurat la jornada subratllant que la universitat ha d'oferir el marc de rigor universitari per proposar diàleg i que els experts intentin moure ànimes. Ricard Santomà, degà d'HTSI-URL, ha donat la benvinguda al costat del rector i ha recordat que HTSI-URL ha creat la Càtedra de Turisme Responsable i Hospitalitat precisament per lluitar per aquest “no viatge” i “no turisme” i ha afegit que l'hospitalitat és fonamental en aquest moment d'acollida de les persones refugiades.

José M. Vera, director general d'Oxfam-Intermón Espanya ha iniciat la seva intervenció centrant-se en els refugiats i ha explicat amb dades la seva realitat. Hi ha 65 milions de persones que han estat forçades a desplaçar-se: “24 persones són forçades a fugir cada minut, quatre vegades més que fa una dècada”.

El director general d'Oxfam Intermón ha denunciat la capacitat de la comunitat internacional per donar resposta a aquests conflictes: “Els temps de la gran diplomàcia de prevenció i resolució de conflictes semblen, per desgràcia, oblidats. No hi ha campions de pes en la comunitat internacional. I, al contrari, abunden els piròmans”. Vera ha analitzat les causes dels conflictes i ha assenyalat que un dels reptes d'un món en moviment passen per abordar els desplaçats climàtics: “L'impacte del canvi climàtic en forma de desastres naturals més freqüents i més intensos força 22 milions de persones l'any a deixar les seves terres i les seves cases”. Vera ha observat que, “si l'Acord de París sobre el Clima no es posa en pràctica de manera efectiva, assistirem a un desastre climàtic que farà impossible acabar amb la fam i la malnutrició i forçarà milions més a deixar les seves cases”.

224 milions de migrants en el món, xifra en increment

A continuació, el director general d'Oxfam s'ha centrat en els migrants i en les múltiples causes per a la migració que giren al voltant del factor econòmic, de la fragilitat dels mitjans de vida en molts llocs, de la recerca de millors oportunitats laborals, del suport a la família en forma de remeses i ha assenyalat que actualment hi ha 224 milions de migrants en el món i que és una xifra també en ascens. “Encara que el seu caràcter i la legislació que els empara no sigui la mateixa que als refugiats, recordem que també tenen drets”, ha puntualitzat Vera.

“L'objectiu explícit de la Unió Europea sembla ser un i només un. Que no vinguin. Punt. A qualsevol cost, incloent llançar a centenars de milers en mans de màfies. En completa indefensió. Davant del tancament de fronteres, les devolucions en calent, la impossibilitat de sol·licitar asil de forma segura i propera, aquells que vénen cap a Europa ho fan per rutes cada vegada més perilloses. El 70% d'ells cauen en mans d'explotadors. La manca de rutes segures garanteix el negoci d'aquests i la desprotecció de dones, homes i nens”.

Debat i lliurament dels Premis ACM de Responsabilitat Social

La taula rodona posterior ha comptat amb experts com Rafia Aaidoun, migrant marroquí; Mamadou Dia, senegalès fundador de l'ONG Hahatay, centrada en ajudar els seus compatriotes perquè no hagin d'emigrar; Alfonso Alosno-Lasheras de l'equip 'Acollida i Formació' de Migra Studium; Raimundo Martínez, advocat col·laborador del mateix centre social que treballa per la dignitat i els drets de les persones migrades més vulnerables i els seus fills i filles; i Marie Mateo, advocada amb bufet propi i especialista en estrangeria.

Un cop finalitzada la jornada s'ha fet entrega dels Premis ACM de Responsabilitat Social que convoca anualment el Campus d'Excel·lència Internacional Aristos Campus Mundus (ACM), i que materialitzen el seu compromís amb la responsabilitat social universitària.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.